Раждането в два различни свята

292
Раждането в два различни свята

Около 800 жени умират от усложнения, свързани с бременността и раждането всеки ден

Около 800 жени умират от усложнения, свързани с бременността и раждането всеки ден, сочат данни на Световната здравна организация.

Въпреки че общият процент на смъртността на бременни и родилки е спаднал почти наполовина от 1990 г. насам, чудото на живота все още идва със сериозен риск за здравето на майките в някои краища на света. Танзания е една от тези държави. Африканската нация е със стряскащо високи нива на жени, умиращи по време на раждане.

Почти една пета от всички смъртни случаи сред жени на възраст между 15 и 49 години в Танзания са свързани с бременността и раждане, според СЗО. Майчината смъртност в страната при ниво от 578 смъртни случая на 100 000 живи раждания е повече от два пъти над средната в глобален мащаб.

В Швеция – страната, която разполага с една от най-добрите здравни системи в света, статистиката и преживяванията на майките разказват една много по-оптимистична история. Майчината смъртност там е една от най-ниските в света - само четири жени на 100 000 раждания губят живота си, според СЗО.

Един бърз анализ на тези числа показва, че жените е повече от 100 пъти по-вероятно да умрат при раждане в Танзания, отколкото в Швеция.Добави коментар