Раждането подобрява социалния живот

56
Раждането подобрява социалния живот

Силни връзки се създават почти незабавно между майките с новородени

Много родители с първо отроче оплакват загубата на социалния си живот след появата на новото попълнение в семейството. Данните от ново проучване обаче показват, че раждането на бебе, всъщност, допринася за разширяването на приятелския кръг на майките.

Анкетата, направена във Великобритания сред 2000 жени, показва, че след като родят, майките се сдобиват средно с девет нови приятелки. Така социалният им кръг се увеличава от 13 на 22 души. Силни връзки се създават почти незабавно между майките с новородени, които споделят опита си и разменят помежду си съвети за отглеждане на бебета.

За над 50 процента от жените се е оказало изненадващо лесно да се сприятелят с други майки след раждането. Основната причина, посочена от 70 процента от тях, е, че имат "много общи неща" с дамите в същото състояние. Близо половината от анкетираните жени казват, че са създали нови приятелства в специализирани групи за майки с деца. Една пета от участничките в допитването споделят, че поддържат контакт с жените, с които са се запознали на предродилни курсове.

Най-обсъжданата от родилките тема е раждането - 73 процента от тях с удоволствие споделят с новите си приятелки как е протекло то. Много майки признават, че не изпитват неудобство да обсъждат лична информация с жени в същото положение, с които току-що са се запознали, пише dir.bg.

Една трета от майките с бебета казват, че са решили да завържат нови запознанства, защото са били притеснени, че с постоянните приказки за отрочетата си ще отегчат старите си приятели. За майките и техния социален живот има още една добра новина - приятелският им кръг се разширява с още пет души, когато детето поотрасне и тръгне на училище.Добави коментар