Раждане у дома?

90
Раждане у дома?

Рисковете

Полицията разследва случай, при който майка роди в домашни условия и загуби бебето си. Инцидентът станал навръх Гергьовден в София.

Лекари от болницата, в която майката е била наблюдавана, са категорични, че това e нямало да се случи, ако жената беше родила в здравно заведение. Те допълниха, че въпреки че у нас няма регламент за това, все повече жени искат да родят вкъщи и без медицинска помощ.

32-годишна жена с мъртво бебе на ръце се появява пет минути преди полунощ в събота в болница "Света София". Родила в дома си, недалеч от здравното заведение. Детето не дишало още тогава. Лекарите само установяват смъртта.

„Пациентката ни обясни, че е получила болки, които са продължили през целия ден, но твърдо е била и категорично решена да не постъпва в болница, за да не се инвазира от страна на лекарите и да си протече максимално нормално, според нея...Тази пациентка е била предупредена, че тя пренася, че трябва да постъпи в болница”, каза д-р Райна Ковачева, дежурен лекар.

32-годишната българка, която по образование е ветеринарен лекар, не желае да обясни мотивите си да откаже медицинска помощ. На лекарите казва, че не иска излишна намеса в естествения процес на второто й раждане, въпреки предупреждението.

„Има тенденция сред определен кръг пациентки, които желаят да родят изключително по естествен механизъм в домашни условия... Има много пациенти, които отказват всякаква наша намеса. Отказват мониториране, отказват прегледи”, каза д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа АГ клиника.

Много от рисковете за бебетата отпадат, ако те са родени в болнична среда. Това обаче не се отнася, ако те са дошли на бял свят в домашни условия. Дори при нормална бременност се появяват ситуации, в които без лекар е трудно да се реагира.

Специалистите посочват Англия като пример за страна, в която това е уредено от години. Там процесът започва с обучение от психолог на родителите. И не свършва с това.

„Вкъщи обстановката е стерилна - има подготвени акушерка, помощник-акушерка, задължително педиатър...и най-близката поликлиника е уведомена, е ще има раждане в домашна обстановка и има заредена линейка за бързо реагиране. Ето това бих го приела, но това безразсъдство, което се случва в България... Ние се връщаме в каменната ера”, коментира Диди Димова, акушер-психолог.

За Росица Божкова раждането вкъщи е било успешно. Третото й дете проплаква у дома. „В болниците раждащата жена е някак си като втора категория човек”, казва тя, цитирана от bTV.

„Едва ли не трябваше да раждам с надолу с главата, това, извинявайте, е най-неудобната поза...Те ми отвърнаха с репликата на нас трябва да ни е удобно, а не на вас. Все повече жени ще искат това свое право да раждат там, където те се чувстват сигурни и защитени”, каза Росица.

От здравното министерство обясниха, че у нас ражданията в домовете са под 1 процент. И стремежът е въобще да ги няма. За да не завършват фатално.Коментари

Коментар: 1

abe tia jena nenormalna li e bila da ne jiveem v srednovekovieto i v pe6tera. na takiva triabva da im se zabrani da rajdat


  • 1

Добави коментар