Раждане след 50 - мама или баба?

2427
Раждане след 50 - мама или баба?

Морален, етичен или социален е въпросът?

Трудно е да бъде изненадан по какъвто и да е начин съвременният читател, но американското списание New York Magazine все пак успя да го направи. Корицата на един от последните броеве на списанието краси снимката на много бременнa и малко облечена жена в поза, поразително напомняща подобна снимка на Деми Мур на корицата на Vanity Fair за август 1991 година, чиято поява предизвика голям фурор за времето си.

Днес бихме казали: е, какво толкова?Гола, бременна и на корица. От 1991 година мина много време и вече много списания слагат на кориците си подобни снимки. Все пак разлика в моделите, които позират за New York Magazine, все пак има. Дамата на корицата е на 50 години, а появата й илюстрира актуалната тема „Бива ли на тази възраст да се раждат деца?“

Темата продължава журналистката Лиза Милър, която е провела сериозно изследване на проблема. Тя е попитала жени, които са станали майки на над 40-годишна възраст за това как се отнасят околните към постъпката им. Изводът: обществото приема късното им майчинство за недопустимо.

„Ако не се вписваш в стереотипа за това каква трябва да бъде майката, то веднага започват да те съдят“, казва 53-годишна майка на близнаци, които са се родили съвършено здрави и нормално развити. Статистиката, между другото, опровергава факти за проблеми със здравето на родени от възрастни майки деца.57-годишният актьор Джон Траволта наскоро стана отново баща. „Бенджамин напълни живота ни с нов смисъл“, каза той. Жена му Кели Престън е на 48 години.

Какво не се харесва на обществото?

Два са основните момента в проблема. Първият – естетически, когато 60-годишна баба кърми бебе. Втория е практически – прекалено високите рискове, че такава майка няма да види детето си като възрастен човек и няма да успее да му даде насока за самостоятелен живот.

Най-възрастната в света майка, Адриана Илиеску, живее в Румъния. Тя роди дъщеря си Елиза на 66 години. Адриана се е развела с мъжа си на 24-годишна възраст и оттогава живее сама. Тя пише книги и преподава румънска литература в университета в Букурещ. На 66-годишна възраст е решила да си роди дете с помощта на изкуствено оплождане. Сега майката се чувства най-щастливата жена на света и възрастта не й пречи. Днес 73-годишната Адриана е майка на 5-годишна дъщеря и мечтае за още едно дете. Румънката смята, че няма пречки за това да стане майка още веднъж.Тя не пуши, не употребява алкохол, занимава се с физически упражнения и води активен начин на живот. Адриана споделя, че се чувства на 27 години. Когато пък е уморена –на 37 г., но не повече.

През май 2010 година 62-годиша българка роди близнаци чрез донорска оплодена яйцеклетка, а тогава случаят предизвика небивал обществен дебат.

Лекарите казват, че това не е медицински проблем, а проблем, свързан с морална отговорност. „Аз бих добавила, че този проблем е свързан и с една голяма социална отговорност, освен с морална“, заяви психотерапевтът Ани Коцева.

„Ако изходим от това какво е да си родител, на първо място това е да си отговорен към бъдещия живот, който създаваш. И към опазването на този бъдещ живот, и към това да му дадеш възможност да се развива пълноценно. В случая като че ли тези неща остават на заден план– зад идеята човек да следва мечтите си, което в нашето общество се толерира.

Да осъществиш мечтата си, е много важно и човек има това право, разбира се.Но в случая се касае за поемане на отговорност и създаване на живот, който не е собственият живот. И нещата изглеждат по друг начин вече", обяснява Ани Коцева.

По думите й в случая закономерно може да си задаваме въпроса доколко тази възраст е природосъобразната, в която може не само да се роди дете, а и да може да му бъде даден добър старт в живота, както и да бъде обезпечено израстването на един здрав индивид, който да се вгради добре в обществото.

„Не бих препоръчала на хора на подобна възраст да предприемат толкова смели постъпки, та било то и следвайки собствената си мечта", казва психотерапевтът. По думите й мечтите трябва да могат да бъдат реално осъществявани и да имат връзка с реалността. „Няма лошо в това да следваш мечтата си, но ако на 62 години искам да стана космонавт, кой би ме подкрепил?“, попита Ани Коцева.

По света

Раждания след 60-годишна възраст след изкуствено оплождане има в Румъния, Великобритания, Испания, Индия и Турция. Световният рекорд е на испанката Мария дел Кармен Бустада.

През 2006-та на 67-годишна възраст тя роди близнаци. Този случай предизвика световна етична дискусия за това, докъде е допустимо да се изтласкват границите на естественото с помощта на медицината.

През 2009 година Мария Бустада почина и децата й останаха кръгли сираци.

След раждането на близнаците си испанката реагираше спокойно на критиките: „Всеки трябва да има деца, когато му е удобно. И за мен правилният момент дойде сега“, обяснява тя пред британския News of the World.Две години и половина по-късно умира от рак. Туморът бил открит малко след раждането на момчетата през декември 2006 година.

Манипулацията по изкуствено оплождане била направена в клиника в Калифорния, където тя умишлено дала неточни лични данни, признава Бустрада в едно от интервютата си. Декларирала, че е на 55 години, което било пределната възраст на пациентките, приемани в клиниката. За да плати цената на операцията – 59 000 долара, тя продала къщата си.

Донорите на яцеклетката и на спермата избрала в каталог - „както при покупка на къща“, разказва тя. Притесненията относно възрастта й испанката отхвърляше с аргумента, че майка й живяла до 101 години, значи и тя имала добри шансове да отгледа децата си и дори да дочака внуци. Бустада прекарала целия си живот с майка си и след нейната смърт през 2005 година решила, че трябва да има деца.Коментари

Коментар: 12
животът...

Животът е непредсказуем. Когато бях на 54 срещнах мъжа, който ме направи най-щастлива в живота ми - но беше на 30. Сексът беше чудесен, както и отношенията ни. Моят цикъл беше като часовник - нито ден закъснение, нито ден удължаване. Здравословно нямах никакви проблеми (и сега нямам). Чувствах се силна и активна, повече от на 30. Исках да пробваме, за да видим какво ще стане, но той не събра смелост. Още съжалявам, а мисля, че можех да родя

Коментар: 11

Бабата е баба на внуците си! За останалите е просто госпожа или дама. Възрастта не определя коя е баба и коя е дама. Пусти манталитет!!!

Коментар: 10
Раждане след 50

Никой нямаше да обърне внимание, ако майката която е починала беше в по -ранна възраст/което не е изключение / както знаем възрастта на тази коварна болест непрекъснато се снижава. Но нали това е в природата човешка да се присмиваме и да унижаваме другите, пък и защо не и затова, че искат да имат дете. Най-добре всеки човек да оправя собствения си живот. От такива многознаещи какво може да стане ако родиш на 50 и т.н. страдат най-много децата които имат по-възрастни родители и тези които искат да имат деца и от втори брак и т. н. Имам чувството, че критикарите не са по-добри и загрижени родители и възпитатели на децата си от тези на 50 години.

Коментар: 9
mama ili baba

i vse pak jenata ima pravo na izbor

Коментар: 8
mama ili baba

za6to ne i dvete

Коментар: 7
Коментар: 6
mama ili baba

za6to ne i dvete

Коментар: 5

А защо не се коментира темата за бащите....Защо могат да стават бащи и на 80...да не би те да живеят по 120 години,или тяхната роля не е важна....?

Коментар: 4

Желанието да имаш деца ,да ги гледаш и да се грижиш за тях е страхотно ,но на 60 год. първо вероятноста да се появи проблем мисля ,че е по - голяма , а колко време това дете ще се радва на майчини грижи . Колко хора доживяват до 80 например и имат физическада сила и дух да гледат дете. Идеята за 70 годишна майка на дете в пубертета никак не ми звучи добре. И това ,че цял живот не си искал да поемеш риска да отгледаш едно хубаво и здраво дете и на 60 си решила ,че ти е дошло времето за мен от една страна си е чист егоизъм , от друга тази смелост е достойно за уважение ,но от трета е меко казано умопомрачение.

Коментар: 3
ЕГОИЗЪМ

Проблемът идва от нас - хората. Човекът е едно много нуждаещо се и егоистично същество. Да оставим настрана други примери и да вземем - да родиш след 60 годишна възраст. Аз лично освен егоизъм не виждам нищо друго - и фактите ме подкрепят. Всички тези майки, които са описани в статията са го извършили по тази причина. Да вземем последната жена - майка и е починала година преди тя да се реши да се подложи на процедурата. Минава всички граници на логика като лъже за годините си (което я подлага на пъти по-голям риск за живота по време на процедурата) и продава къщата си - а къде ще живее с децата си?!? Второ, ръскът от различни заболявание естествено нараства с възрастта, никой не знае колко точно ще живее. Всичко се случва - да, но повече от всичко се случва с напредването на възрастта. Има редица изследвания по темата защо не е полезно за една жена да ражда след 40 години. И това няма нищо общо с това тя заслужава ли да бъде майка! От чисто медицинска гледна точка - рискът от развитието на ракови образувания в оплодителната система на жената нарастват, има още един куп последствия. Много ме съмнява тези майки въобще замислят ли се на какво подлагат бъдещите си деца. От една страна е социалният аспект - или срамът, който ще дойде с годините от това, че имаш по-възрастни родители. Децата и младежите в пубертета може да са много злобни и това ще създаде огромни емоционални проблеми в развитието на един човек. От дуга страна е хазартът да останеш бебе сирак, защото майка ти е починала от старост?!? ЕГОИЗЪМ - това е да искаш деца след известна възраст - не мислиш за бъдещето благополучие на отроците си, а за своето!!!! Да са живи и здрави тези, които са го направили вече и да са малко по-умни и алтруистични тези, които си го мислят.

Коментар: 2
Раждане след 50 - мама или баба?

Mnogo e egoistichno spriamo decata-vmesto veseli da trugnat na uchiliste,gi ochakva da smeniat pampersa na,,mama''.Izvestnite i bogatite viziram Demi Mur mogat da si pozvoliat bavachki za vsichki!!!Dosta e trudno na 60 da tichas ili pluvas s malkoto si detence,fizicheskite natovarvania sa mnogo i postoianni.

Коментар: 1
mama ili baba

RAZBIRASE 4E BABA


  • 1

Добави коментар