Раждане с трансплантирана матка

125
Раждане с трансплантирана матка

Това може да се случи догодина

Раждане с трансплантирана матка - за този експеримент се подготвя екип от университета Йотенбург, Швеция. Ръководителят му Матс Бренстрьом съобщава пред "Ню сайънтист", че преглежда "кандидатурите" на 10 пациентки и се надява да присади матки на пет-шест най-подходящи сред тях.

Един от възможните донори - 56-годишна британка, вече обяви пред медиите желанието си да дари своята утроба на 25-годишната си дъщеря, която живее в Стокхолм. Младата жена страда от синдром (на Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser), заради който няма собствена матка. Ако момичето бъде избрано за процедурата и тя е успешна, яйцеклетките й ще бъдат оплодени със семенна течност на съпруга й и имплантирани в същата утроба, от която се е родила самата тя.

Трансплантация на матка вече е била опитвана през 2000 г. и то от саудитски хирурзи. Пациентката била 26-годишна жена, чиято матка премахнали шест години по-рано заради силно кръвотечение след цезарово сечение. Лекарите обаче трябвало да отстранят импланта 99 дни по-късно, тъй като се образували съсиреци. Новината излезе на бял свят през 2002 г. по време на научна конференция.

Шведският екип вече е правил опити с животни, все по-големи с всеки следващ опит. През 2002 г. мишки с присадени матки успешно родиха малки, а година по-късно мишленцата се радваха на здраве и добри размножителни способности. Оттогава насам изследователите са постигнали успехи и при овце и павиани, винаги със свързани с "пациентите" донори. При мишките обаче те не са били "роднински".

Каква ще бъде процедурата при хората?

Бренстрьом, който възнамерява лично да извърши процедурата, ще присади матка, маточни артерии и вени (няма да се присаждат нерви). След това пациентката ще бъде инжектирана с малки дози имуносупресиви, за да се предотврати отхвърляне на органа.

Лекарят очаква тази опасност да е по-малка, в сравнение с други видове присаждани органи, тъй като самата бременност е "имунопривилегировано" състояние, при което биоматериал от бащата е приеман от имунната система на жената. Ако се забременее веднага, матката вероятно ще бъде приета съвсем нормално, смятат учените.

Главните пречки и рискове

Според Бренстрьом най-трудното ще е самата операция. В сравнение с други, сравнително изолирани органи (като бъбреците), матката е разположена така, че достигането й е трудно и рисково. Самото имплантиране ще е техническо предизвикателство, но надежда дава фактът, че при животни то е е било продоляно.

Освен отхвърлянето, рисковете за жената пък са високо кръвно, диабет и ред други усложнения. Разбира се, ако една жена няма матка изобщо или тя е увредена, би било по-разумно да се прибегне до сурогатно майчинство, признават учените. В много страни обаче то не е законово уредено, може да бъде заплаха за здравето на по-възрастни сурогатни майки и е предмет на черен бизнес.

Още няколко екипа по света работят по проблема с трансплантацията на матка - британски и американски.Добави коментар