Разделиха успешно 10-месечни сиамски близначки

1061
Разделиха успешно 10-месечни сиамски близначки

Близначките ще претърпят поне още 2 операции за поставяне на вътрешните им органи на необходимите места

Хирурзи в Бангладеш извършиха първото успешно разделяне на сиамски близнаци с новаторска и сложна операция. Тофа и Тахура, родени сраснали в областта на гръбначния стълб и ректума, бяха разделени от екип от 24 лекари вчера в най-голямата болница в столицата Дака, съобщи БГНЕС.

Хирургът педиатър Абдул Ханиф каза, че близначките са в стабилно състояние след деликатната 9-часова интервенция. Д-р Ханиф изтъкна, че това е първата успешна операция от подобен род в страната. Близначките ще претърпят поне още 2 операции за поставяне на вътрешните им органи на необходимите места.

Момиченцата са деца на бедни родители и са транспортирани в Дака преди месец. Майка им Шахида Бегум не можеше да повярва, че операцията е успешна и каза, че се надява повече никога да не изпитват болка. Друга двойка сиамски близнаци в Бангладеш очаква операция, но децата са със сраснали черепи.

Лекарите се опитват да изяснят дали едногодишните момиченца, родени в Северозападен Бангладеш, са с общ мозък, което би доусложнило интервенцията. В редки случаи близнаци се раждат със сраснала кожа или общи органи. Почти половината са мъртвородени, а между 5 и 25% оцеляват. През 2008 в Бангладеш се роди бебе с две глави, но почина два дни по-късно.

Добави коментар