Радиацията влияе на пола

186
Радиацията влияе на пола

Води до раждането на повече момчета

Йонизиращите лъчения определено са опасни за човешката популация. Те водят до увеличаване раждането на момченца, в сравнение с това на момиченца. Това сочи ново проучване на германски учени, цитирано от novini.bg.

Изследванията им показали, че радиацията от тестването на атомни бомби преди договора за частичната им забрана през 1963 г., инциденти от рода на Чернобил и от живота в близост до ядрени централи има дългосрочен негативен ефект върху пропорциите на родените момчета и момичета.

Известно е, че радиацията има мутагенни свойства и вероятно действа неблагоприятно върху репродуктивната система.

В новото изследване учените се фокусират върху три случая. Тестване на атомни бомби, аварии и излагане на радиация от действащи ядрени мощности при нормални условия в Швейцария и Германия. Резултатите са почти еднакви. И в трите случая се увеличават родените момченца.

Това, което не е ясно, е дали по-големият относителен брой родени момчета се дължи на нарастването на броя им в абсолютни стойности или е следствие от намаления брой родени момичета.

Това увеличение в Европа и САЩ между 1964 и 1975 г. вероятно е следствие от тестването на атомни бомби преди това.

Такова е положението в Европа и след аварията в Чернобил. В САЩ това не е толкова осезаемо. Според учените причината е, че те не са били толкова засегнати от аварията.Коментари

Коментар: 1

наистина напоследък се раждат много момчета, ама старите хора казват, че е на война


  • 1

Добави коментар