Работата през нощта увеличава риска от спонтанен аборт

85
Работата през нощта увеличава риска от спонтанен аборт

Доказано е, че мелатонинът играе важна роля за успешното раждане, като поддържа функциите на плацентата

Бременните, които работят поне две нощи седмично, са с увеличен риск от спонтанен аборт през следващите 7 дни, сочат резултатите от изследване. Датски учени под ръководството на д-р Луизе Мьоленберг Бегтруп от болницата "Биспеберг и Фредериксберг" в Копенхаген анализирали данни за близо 23 000 бременни, за да разберат как нощната смяна може да повлияе върху риска от спонтанен аборт между 4-ата и 22-ата седмица от бременността, цитирани от БТА.

След 8-ата седмица жените, които работили две или повече нощи миналата седмица, били с 32 процента по-голям риск от спонтанен аборт в сравнение с онези, които не са работили нощем. При това рискът се увеличава с нарастването на броя на работните нощи седмично.

Учените смятат, че е възможно светлината нощем да нарушава функционирането на биологичния часовник у жените и да намалява отделянето на мелатонин. Доказано е, че мелатонинът играе важна роля за успешното раждане, като поддържа функциите на плацентата, според dir.bg.

Учените все пак отбелязват, че изследването им е наблюдателно и не може да докаже, че нощната работа предизвиква увеличаване на риска от спонтанен аборт. Освен това данните за спонтанните аборти са непълни. Но 14 процента от жените в Европа работят нощем поне веднъж седмично, така че получените резултати са важни за работещите бъдещи майки, работодателите им, лекарите и акушерките. Резултатите от изследването са публикувани в Occupational & Environmental Medicine.

Добави коментар