Пушенето на марихуана през бременността може да доведе до психоза у детето

109
Пушенето на марихуана през бременността може да доведе до психоза у детето

Бъдещите майки, които пушат марихуана, поставят децата си под заплахата от психоза по-късно през живота им

Бъдещите майки, които пушат марихуана, поставят децата си под заплахата от психоза по-късно през живота им, сочат резултатите от изследване. Жените, които употребяват канабис по време на бременността си, могат да причинят параноя и шизофрения на децата си по-късно през живота им.

"Резултатите показват, че пренаталното излагане на марихуана, след като жената е разбрала, че е бременна, е свързано с увеличаване на склонността към психоза у детето на около 10-годишна възраст", заяви ръководителят на изследването Джеръми Файн от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Основната психоактивна съставка в марихуаната - тетрахидроканабинол, може да преодолее плацентата и да въздейства върху развиващия се фетус. Употребата на канабис от бременни се увеличи със 75 % между 2002 г. и 2016 г.

"Едно от възможните обяснения за увеличения риск от психоза вследствие на употреба на марихуана, след като жената е разбрала, че е бременна, е, че ендоканабиноидната система от рецептори вероятно не е на мястото си през първите седмици от бременността", каза Райън Богдан, цитиран от БТА.

Напоследък редица изследвания показаха, че канабисът може да увреди психичното и физическото здраве. Марихуаната дори бе свързана с депресия и самоубийствено поведение у младите хора. Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Psychiatry.

Добави коментар