Протеин виновен за безплодието

622
Протеин виновен за безплодието

Откритието ще помогне на милиони двойки по света

Учени откриха нов фактор за мъжкото безплодие - протеин, за който се предполага, че обвива сперматозоидите, за да им помогне да стигнат до яйцеклетката, съобщи Асошиейтед прес.

Около 20 на сто от мъжете притежават генни мутации, заради които сперматозоидите им са без обвивка и репродуктивните им способности са по-малки, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от novini.bg. Днешните тестове за плодовитост не откриват този проблем, заяви съавторът на изследването д-р Тиодор Толнър от Калифорнийския университет в Дейвис.

Между 10 и 15 на сто от двойките в САЩ имат проблеми, свързани с безплодието, а лекарите невинаги успяват да открият каква е причината за това. Недостатъчно количество сперма или проблеми с формата на сперматозоидите и способността им да се движат обясняват само част от случаите на безплодие.

Екип под ръководството на калифорнийски учени намери нов "виновник" - протеин, който е от семейство молекули, открити на повърхността на различни тъкани. Той се отделя, докато сперматозоиди пътуват в женския репродуктивен тракт, помагайки им да проникнат през цервикалната слуз и да избегнат възможността да бъдат взети за "нашественици" от имунната система.

Притежаването на две копия на особен мутирал ген означава, че сперматозоидите не могат да се снабдят с тази обвивка. Учените изследвали 500 новобрачни китайски двойки, при които жената се опитва да зачене. Броят на ражданията бил с 30 на сто по-малък сред двойките, при които мъжът притежава две копия на мутиралия ген.

Притежаването на едно-единствено копие на мутиралия ген изглежда не пречи на зачеването. Освен това пътуването на сперматозоида без обвивка невинаги приключва с провал, така че не е ясно до каква степен този фактор допринася за мъжкото безплодие. Създаването на тест за диагностициране на въпросните мъже обаче ще е лесно, отбелязват учените.

Подобен тест ще помогне на двойките, които имат проблеми със зачеването, да прибегнат по-бързо до терапия, която позволява сперматозоиди да бъдат поставени директно в матката. Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.Добави коментар