Промени при майките студентки

313
Промени при майките студентки

Помощта за раждане ще се изплаща, след като бебето навърши годинка

Помощта на майките студентки, която държавата дава за раждане на детето, да се изплаща, след като бебето навърши годинка. Това е една от мерките, които обсъжда социалното министерство за намаляване на злоупотребите с помощта, обяви социалният министър Ивайло Калфин.

Другият вариант е помощта да се дава на части, а не наведнъж, обясни той. В момента веднага след раждането жена, която е записана за студентка, получава 2880 лв. помощ от държавата. Възможно било злоупотребата да се ограничи, ако плащането става при завършване на семестър и се раздели примерно на три части, обясниха експерти от социалното министерство.

Промяната трябва да се направи заради зачестилите сигнали за млади жени, които се записват в университет вече бременни, обясни Калфин в интервю за Нова телевизия. Вицепремиерът разказа, че е получил много сигнали от ректори за такъв “бизнес”. Данните на Агенцията за социално подпомагане от години показват скок на майките студентки. През 2013 г. те са били 4500, а през миналата само до октомври бяха стигнали до тази цифра. В последните 4 години броят им се е удвоил.Социалните работници ще получат и повече права да отказват изплащането на детските помощи в пари и да ги пренасочват за покриване на такси за детски градини или закупуване на дрехи и учебници, обясни още Калфин. И в момента такъв отказ да се плащат помощи в пари е възможен, но процедурата е прекалено тромава за социалните работници, обясни вицепремиерът.

“Идеята е детските да стигат до децата, а не до техните родители”, каза министър Калфин. Обсъжда се и възможност родилите в детска възраст да не получават детски помощи. В момента има случаи, в които едновременно детски получават родилки на 14 години и техните родители.

“Ограничение в тази посока ще има, но трябват по-сериозни мерки. Миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца”, заяви Калфин.Добави коментар