Придружителка за бременни

166
Придружителка за бременни

Професията дула вече навлиза и у нас

В България започва първото практическо обучение по професията "дула" - професионална придружителка на бременна жена която оказва подкрепа по време на раждането. Това обявиха организаторите от сдружение "Естествено", цитирани от Woman.bg.

"Дула означава жена, която служи, нейната роля е да създава емоционален, психически и физически комфорт на родилката, а също и да подкрепя партньора й", обясни Дебра Паскали Бонаро от САЩ, сертифициран инструктор за обучение на дули към асоциация "DONA International".

Тя допълни, че тази професия датира от древността и най-значимата й роля е непрекъсната подкрепа от момента, в който почва раждането до часове след това.

В обучението, което организира сдружение "Естествено", са включени 30 жени от страната, повече от половината от които са акушерки. Те ще бъдат запознати с техники за обезболяване на родилката, ще бъдат обучени как да се грижат за емоционалния й комфорт, както и как да ускорят процеса на раждане.

Професията дула е характерна за развитите страни, като вече са регистрирани повече от 7000 сертифицирани дули в 20 държави по света. Според редица изследвания раждането протича по-безпроблемно, когато жените получават подкрепа през цялото време.

Резултатите от изследвания сочат, че вероятността от секцио при жени, подкрепяни от дула, е с 26% по-малка, а случаите при които се използва форцепс или вакуум, са с 41 на сто по-малко.

Дулата не е медицинско лице, професията се практикува обикновено от жени, но има и мъже, коментира Дебра Бонаро. В някои страни тези услуги се покриват от държавата или чрез здравните застраховки. В САЩ има организации от дули, които се спонсорират от фондации, има и организации на доброволчески начала.

У нас на първо време ще заплащат семействата, обмисля се вариант дулите да сключват договор с болниците, в които ще оказват подкрепа, коментира Калин Йонов от сдружение "Естествено". В някои болници в София, като "Света София", "Свети Лазар" и клиника "Щерев", вече се допуска присъствието на дула по време на раждане.Коментари

Коментар: 1

боже, какви ли неща не измислят вече


  • 1

Добави коментар