Причинителите на безплодието

149
Причинителите на безплодието

Най-често срещаните

Женското безплодие е тежко бреме. Неговите причинители са много. Ето най-често срещаните, класифицирани от Световната здравна организация.

Нарушена функция на яйчниците и маточните тръби
Този здравословен проблем се среща при над 50% от случаите на безплодие. Причинява се от прекарани възпаления, инфекциозни болести, кисти. Лечението му зависи от степента на увреждане.

Ендометриоза
Едно от най-често засягащите жените заболявания на матката е ендометриозата - засяга 40% от жените, лекуващи се от безплодие. Представлява натрупване на клетки, които уплътняват излишно матката. Ако не се лекува, може да достигне и до маточните тръби. Един от признаците му е много обилна менструация. Лечението му зависи от навременната намеса.Хормонални нарушения
Те са причина за безплодие при поне 30% от нежния пол. Наблюдават се нарушени функции на хипофизната жлеза, щитовидната жлеза, както и надбъбречната, които играят важна роля в процеса на забременяване. Външните белези на тези проблеми са повишено тегло, извънредно окосмяване, увеличена гуша, цикъл без овулация. Лечението се прави с хормони.

Промени в структурата на матката

Близо 15% от жените не могат да имат деца заради изменения в матката. Тя може да е с променена форма или недоразвита и това да доведе до невъзможност за задържане на яйцеклетката. Тези промени са в резултат на кисти, миоми или полипи.

Не бива да забравяме, че съществуват и пречки пред забременяването на психична основа - това може да е свързано с предишни аборти, стрес и други. Възможно и е двамата партньори да са несъвместими на биологично ниво.Добави коментар