Преждевременното раждане предвидимо?

64
Преждевременното раждане предвидимо?

Само чрез кръвен тест

Преждевременното раждане продължава да е биологична мистерия, която често се случва без видими причини - затова и е трудна за обяснение дори от специалистите. Лекарите все още срещат трудности с предвиждането на нежеланото преждевременно раждане, но ново изследване амбициозно твърди, че е открит начин за установяване на вероятността от преждевременно раждане в поне 80% от случаите, посредством кръвен тест, направен във втория триместър.

Изследователи от университета в Юта са идентифицирали три нови пептидни биомаркера, които са в състояние да предвидят вероятността от преждевременно раждане. Намаленото им ниво говорело за повишена вероятност от преждевременно раждане.

Изследването е установило, че само това е достатъчно - при много от тестваните жени не са били на лице никакви други симптоми за преждевременно раждане, освен драстичното намаление в нивото на трите биомаркера. Тестът за риск от преждевременно раждане най-вероятно ще се прави между 26 и 28 г.с., когато обикновено бременната се изследва и за гестационен диабет.

Методът за идентифициране на въпросните маркери е вече пантентован, а фармацевтичната компания, получила лиценза, обещава догодина да е готова с диагностичния тест, който ще се прилага в гинекологичните кабинети.Добави коментар