Преносена бременност

288
Преносена бременност

Когато бебето се бави

Датата на термина e по-скоро научно обосновано предположение за евентуалния момент на раждане, без претенции за прецизност. Общоприетото правило за изчисляване на датата на раждане е 280 дни след първия ден от последния цикъл на жената. Ясно е обаче, че този метод е верен, само ако имате много редовен месечен цикъл и винаги овулацията ви е точно в средата на цикъла - както знаем, това невинаги е така.

Друг метод за изчисляване на датата на термина е на базата на ултразвуковия преглед преди 13-ата седмица на бременността - при него „успеваемостта” е по-висока. Според нови проучвания пък прибавянето на 283 вместо 280 дни към първия ден от последния цикъл дава по-надеждни резулати. Независимо от метода обаче никой не може да ви гарантира 100- процентова точност за датата на раждане.

Напълно нормално е да родите от една до две седмици преди или след датата на термина. За да е официално преносването, раждането трябва да се забави с повече от две седмици след определената дата.

След като все пак бременността ви продължава, наблюдаващият гинеколог ще трябва да следи състоянието ви - вашето и на бебето - по-често и по-прецизно, за да се избегнат всякакви евентуални усложнения. Ще ви направят преглед, за да се установи състоянието на шийката на матката - дали изтънява и се разширява или не. След първите 7 дни след термина ще проверяват сърдечните тонове на бебето, неговите движения и количеството и състоянието на околоплодните води.

Понякога наблюдаващият гинеколог преценява, че времето за чакане на естествения процес е свършило - при риск за бебето и предпоставки за усложняване на самото раждане - и предизвиква раждането изкуствено. Това се прави предимно с медикаменти.

Може да се избере и методът, при който изкуствено се „пукат водите”. Друг вариант е раждане със секцио, ако бебето вече е твърде голямо, за да се роди по естествен път. „Остаряването” на плацентата може да застраши бебето ви, а рискът от поглъщане на мекониум при раждане на преносено бебе също е увеличен и носи опасност от дихателни проблеми впоследствие.

Най-трудният момент от преносването, всъщност, е психическата и емоционална страна на случващото се - нетърпение, примесено с притеснение, очакване и известна неяснота. От вас се иска да се преборите точно с това - за всичко останало ще се погрижи гинекологът, на когото сте се доверили.Добави коментар