Преливат кръв на бебе в утробата

187
Преливат кръв на бебе в утробата

Бебе, на което бе приложено вътреутробно кръвопреливане заради тежка анемия, се роди в средата на март

Бебе, на което бе приложено вътреутробно кръвопреливане заради тежка анемия, се роди в средата на март и премина успешно възстановителния период. Животоспасяващата терапия и раждането бяха извършени в МБАЛ “Надежда”.

Момиченцето имало анемия по резус-несъвместимост, която се среща рядко. Причината в случая е, че майката е с отрицателен резус-фактор на кръвта, а бебето - с положителен. При контакта между кръвта на майката и плода майчиният организъм започва да произвежда антитела. Еритроцитите на бебето се унищожават и то развива анемия.

Пациентката дошла на консултация в 25-а седмица, след като в няколко болници й предлагали прекъсване на бременността. Детето било в критично състояние. “Приложихме 5 кръвопреливания. Бебето се роди с тегло 2 кг и добър хемоглобин в 32-ата седмица. Раждането беше планирано за 34-а седмица, но и в 32-а най-критичните моменти на недоносеността вече са преминати”, разказва д-р Кристина Чачева, специалист по пренатална медицина в болницата.

Когато бъдещата майка дошла в болницата, бебето било в опасното за живота състояние фетален хидропс, пише вестник "24 часа". “При него плодът събира вода в различни телесни кухини и междуклетъчното пространство. Може да е в кожата - кожен едем, в корема, в гръдната кухина и др. Когато водата е събрана в повече от едно пространство, се говори за хидропс”, обяснява д-р Чачева. Хидропсът възниква въз основа на определени състояния или заболявания - при сърдечна недостатъчност на плода, при хромозомни нарушения, нарушения в оттичането на лимфната течност и др.

“Когато дойдоха, детето вече беше много зле и му беше крайно време да получи кръв”, обяснява д-р Чачева. Първата трансфузия била извършена само след 2 дни благодарение на сътрудничеството с Националния център по трансфузионна хематология и Центъра по лъчетерапия в университетската болница “ИСУЛ-Царица Йоана”, където обработили по специален начин кръвния продукт.

Процедурата по кръвопреливане прилича донякъде на амниоцентеза. Извършва се със същата дълга тънка игла през плацентата, като се пунктира вената на пъпната връв на залавното място с плацентата. Това са прави в тази част, която е най-близо до плацентата, тъй като тя е най-неподвижната, уточнява д-р Чачева. На това място боденето е и най-далече от бебето. Прави се под ултразвуков контрол. Приготвената за преливане кръв е в спринцовки.След като се пунктира пъпната връв, се взема малко кръв, за да се измери първоначалният хемоглобин на бебето. В случая той бил едва 58 г на литър кръв, което е белег на тежка анемия. Кръвта бавно се инжектира със спринцовките една след друга, като се контролира сърдечната дейност на бебето. “Поради тежката си анемия то е със сърдечна недостатъчност и не бива да се пренатоварва с кръв”, обяснява д-р Чачева. Първите 2 трансфузии били по 30 мг кръв през 2 дни. След 2 седмици бебето получило 40 мл, после му прелели още 2 пъти.

След раждането по спешност, което станало по негово желание, както се шегуват лекарите, за бебето се грижели в неонатологичното отделение на “Надежда”. След това било приведено в университетската педиатрична болница. Макар че момиченцето било с коригирана анемия - с хемоглобин 120, състоянието е сериозно и такива деца се нуждаят от грижи и адаптация в неонатология от най-високо ниво на компетентност.

При раждането те все още имат антитела от майката в кръвта си и продължават да правят анемия, а и кръвотворната им функция първоначално е потисната. Известно време се нуждаят от кръвопреливане. Този период също е минал, малката госпожица наддава добре и всеки момент ще бъде изписана от педиатрията. Анемията в тези случаи е временна и приключва постепенно след прекратяване на контакта с майчините антитела.

Резус-анемиите вече са по-редки, защото се прави анти-Д профилактика след раждане или аборт, но ги има, обяснява д-р Чачева. В момента в болницата наблюдават друга бременна с антитела, при която детето засега е добре. Трансфузиите в утробата се прилагат и при тежки анемии по други причини, например заради инфекция на майката по време на бременността с парвовирус Б-19. Те могат да започнат най-рано от 19-ата или 20-ата седмица на бременността, като в ранните етапи процедурата е по-рискова и трудна.

Рискът на вътреутробното кръвопреливане е като при всяка амниоцентеза - в 0,5% от случаите при бодене в матката може да се предизвика спукване на мехура, изтичане на околоплодна течност, контракции, аборт.Добави коментар