Прееклампсията. Защо?

582
Прееклампсията. Защо?

Учени откриха причина за състоянието

Прееклампсията е обвързана с концентрацията на кислород в кръвта и протеина ангиотезиноген, откриха учени. Преекралмпсията е състояние, което се развива през бременността. Наблюдава се високо артериално налягане и усложнения, които водят до смъртта на половин милион неродени бебета и 50 000 жени по света всяка година.

Въз основа на продължило 20 години изследване, учени от Университета на Кеймбридж откриват, че в организма на бременните с прееклампсия концентрацията на кислород е много по-висока, отколкото при плода. Успоредно с това откритие екип от Университета на Нотингам доказва, че при тези жени има високо ниво на окислен ангиотезиноген. Ангиотезиногенът, оказва се, е протеин, чието действие причинява стесняване на кръвоносните съдове.

Екипът от Университета на Кеймбридж има намерение да проведе още изследвания в бъдеще, които да открият причината за хипертензията при част от бременните, водеща до състоянието на прееклампсия. Учените се надяват да разработят ефикасна терапия, с която да се предотвратява преекслампсията и усложненията, водещи до фатален край. До сега медикаментозна терапия се включва едва в напредналите стадии на състоянието.

За прееклампсията

Това е много сериозно състояние, което се проявява по време на бременността и след периода на раждане. То засяга и майката, и бебето. Това е бързо прогресиращо състояние, което се характеризира с повишено кръвно налягане, наличие на белтък в урината, отоци (най-вече в областта на лицето, ръцете и краката), рязко повишаване на теглото, главоболие. Налага много внимателно наблюдение от специалисти на майката и на бебето.

Ранното проследяване на симптомите и изследванията са изключително важни за ранното овладяване на това състояние, което носи риск за живота и на майката и на плода.

Симптоми:

- високо кръвно налягане– над 140/90mmHg
- бързото увеличаване на тегло ( >1,5-2 кг / седмично )
- нарушения в съня;
- отоци в крайниците и лицето;
- повишен белтък (албумин) в урината (протеинурия);
- силно главоболие;
-промяна в начина на виждане – замъгленост, двойни образи, временна загуба на зрението, чувствителност към светлина;
- гадене и повръщане;
- болки и чувствителност в горната част на корема.

Не всички жени с отоци и/или рязко повишаване на теглото страдат от преклампсия и не всички жени с прееклампсия имат явно изразени отоци и/или рязко покачване на теглото. Някои от симптомите често се считат за нормални, съпътстващи бременността, затова е важно да не се пропускат консултации, където с изследвания може да се установи наличието на заболяването.

Жени с повишен риск за развитие на прееклампсия:

1. Генетично предразположение – до 50% увеличава риска от развитие на прееклампсия;
2. По-вероятно да се случи при първа бременност, при следващи рискът рязко спада;
3. При бременни жени над 40 години;
4. Жени, които страдат от високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, някои автоимунни заболявания, при жени с наднормено тегло, при многоплодна бременност;
5. Прекарана прееклампсия при предишна бременност.

Кога може да се прояви

Обикновено прееклампсията се проявява през периода на бременността - след 20 гестационна седмица, въпреки че е възможно да се случи и по-рано, и до 6-8 седмици след раждането (най-често до 48 часа след раждането). Засяга от 3 до 8% от бременните.Добави коментар