Правила при изцеждането на кърма

165
Правила при изцеждането на кърма

Има случаи, когато е препоръчително да го правите или пък не

В периода на кърмене имат такива моменти, в които не можете да избегнете необходимостта от изцеждане на кърма.

Добре е всяка майка да е подготвена за тези моменти. Трябва да отбележим още отсега, че цеденето не е прост процес. Той изисква придобиването на умения, за да избегнете проблеми с гърдите.

Днес предлагаме да поговорим за това кога е необходимо да се изцежда кърмата, а на по-късен етап ще обърнем внимание на това как е най-добре да се прави това - с ръка или помпа.

Кога и защо да изцеждаме кърмата?

Доста съвременни специалисти твърдят, че изцеждането трябва да се прави само при необходимост.

И така, необходимост от изцеждане има, когато:

1/ При започване на лактацията - през първия и втория месец на кърмене, изцеждането може да се наложи, тъй като в този период организмът на младата майка може да произвежда повече кърма, отколкото детето може да консумира. За да се настрои лактацията, е необходимо време. Освен това само няколко седмици ви делят от момента, в който детето лакомо ще поглъща все повече кърма.

2/ Когато гърдите ви са препълнени, а детето спи и скоро няма да дойде часът за хранене - ако в такава ситуация не изцедите кърмата, рискувате да си навлечете възпаление.3/ Ако временно детето е било захранвано с изкуствено мляко, но майката възнамерява да възстанови кърменето. Такива случаи се получават, когато майката се лекува и не е препоръчително да кърми.

4/ Когато детето е родено недоносено. Тогава бебето все още не може да суче добре, което налага изцеждане с цел последващо нормално хранене на детето, без да рискувате кърмата да спре.

Важно! Не е желателно да се изцежда кърмата, просто защото така сте решили.Добави коментар