По-високо дете

114
По-високо дете

Ако майката е по-възрастна

Факт е, че по-възрастните жени се сблъскват с повече потенциални усложнения на бременността. Но изглежда в дългосрочен план децата им израстват по-високи на ръст и се представят по-добре в училище. Те по-често завършват висше образование и се реализират успешно в сравнение с връстниците си, родени от млади майки. Това показва ново изследване на учени от Института за демографски изследвания “Макс Планк” в Росток, Германия.

Резултатите обобщават данни за родени между 1960 и 1991 г. шведи. Дори в рамките на семейството децата на по-стари майки, обикновено се оказвали по-образовани от своите по-големи братя и сестри. Подобни статистика са извеждани и в проучвания сред други нации преди това, съобщава вестник "24 часа".

Вижте още: Ръстът определя болестите

Изследователите обаче предупреждават, че техните заключения не трябва да се използват като аргумент за семейно планиране или отлагане на майчинството. Дори и само заради обстоятелството, че за 40-годишните е много по-малко вероятно да заченат в сравнение с 20-годишните. Отделно с възрастта на родителите нарастват и рисковете за усложнения и увреждания на плода. А върху образованието в даден исторически период влияят по-широк кръг фактори.

Не бива да се забравя и друго - жените, които са били в състояние да забременеят в зряла възраст, са “най-вероятно много подбрана група” в добро здраве. Което е предпоставка да се роди жизнено бебе. Изпълнението на тези две условия е само по себе си предпоставка за по-добро физическо развитие и по-успешна реализация на родените от по-стари жени деца, отбелязват демографите.Добави коментар