Плодовете и зеленчуците през бременността

193
Плодовете и зеленчуците през бременността

Освен че са полезни, могат да бъдат и опасни

Списъкът със забранените храни за бременни всеки ден става все по-дълъг. Почти не останаха храни, които бъдещата майка да похапва спокойно и в големи количества. Оказва се, че препоръчваните от всички гинеколози плодове и зеленчуци не правят изключение. Защо някои от тях могат да бъдат опасни?

Ябълките

Знаете ли, че преди да бъдат обрани от дървото, ябълките са пръскани поне десет пъти срещу различни вредители, за да останат толкова здрави и привлекателни на вид? Това не означава да ги изключите напълно от менюто си - доверете се на някоя баба на пазара, чиито плодове не са "красиви", но пък са екологично чисти. Обърнете се и към познати, които имат ябълкови дръвчета и ви гарантират, че не използват препарати срещу инсектициди.Ягодите

Освен че са една от най-алергизиращите храни, ягодите още са известни и с това, че абсорбират тежките метали. Дори се използват в близост до заводи, за да пречистват почвата. Имайте го предвид, когато си купувате ягоди и винаги питайте от кой район са.

Екзотичните плодове

Бразилия, Аржентина и Еквадор - най-вероятно тези далечни страни да са посочени като страна производител на екзотичните плодове. За да стигнат до България, няма начин да не са обработени с химикали, за да се запазят свежи и в добър вид. Избягвайте ги и изберете българските плодове.

Зеленчуците

Повечето бременни знаят, че нитратите са опасни, но малко от тях са запознати с факта, че нитритите могат да предизвикат дори спонтанен аборт. Най-опасни нива съдържат зелената салата, краставиците и другите листни зеленчуци, като спанака. Изходът е отново да се доверите на био зеленчуци или да изберете производител, когото познавате.Всичко това не означава да лишите организма си от полезните вещества в плодовете и зеленчуците. Просто избягвайте вносните храни, избирайте такива, каквито са характерни за сезона и не купувайте най-добре изглеждащите.Добави коментар