Плодът през 15-ата седмица от бременността

381
Плодът през 15-ата седмица от бременността

Той все повече и повече започва да заприличва на новородено

През 15-ата седмица от бременността продължава вътреутробното развитие на плода. Теглото му продължава да се увеличава, като в нейния край диаметърът на главата ще съставлява 28,2 мм, на гръдния кош – 28 мм, а на корема – 27,6 мм.

Плодът все повече и повече започва да заприличва на новородено.

Горните и долните крайници нарастват бързо, като вече се формират тънки нокътчета по пръстчетата.

Главният мозък продължава активно да се развива. По нарастващите полукълба започват да се появявят все по-ясно гънки.

Кръвоносната система на този етап от развитието на плода е достатъчно добре развита. Сърцето бие с честота 150-160 удара в минута. В рамките на денонощие по кръвоносните съдове се придвиждат около 23 литра кръв.

Кожата на плода все още е тънка, ранима. Първородната смазка я защитава от раздразване и служа за поддържане на температурата на тялото.

Подкожната мазнина все още не е достатъчно развита. Поради това повърхностните слоеве на кожата са прозрачни. Под тях се виждат вените. Това прави кожата на цвят червена.

На главата на плода вече се формира първата коса. Съвсем скоро тя ще бъде с цвета, която гените предлогата.

На този етап от развитието продължават да се усъвършенстват процесите на кръвотворене. Костният мозък активно се развива. Вътрешните органи настройват своята работа.Червата започват да се пълнят с първородна кал. Плодът все повече и повече има нужда от хранителни вещества. Засилва се кръвообащението. Това се отразява върху плацентата. Натоварването върху нея е по-голямо.  Увеличава се количеството на околоплодните води. Те са първата среда на обитание на детето и от чистотата им зависи здравето му. Именно поради това бъдещата майка трябва да се пази от инфекции. 

Амниотичната течност е с постоянна температура – тя е с половин градус по-топла, отколкото нормалната температура на тялото. Така на детето винаги му е топло и комфортно. Дори да вдигнете температура, това няма да се отрази на температурата на околоплодните води. 

През 15-ата седмица плодът вече разполага с достатъчно развита слухова система. Той е способен да чуе първите звуци – ударите на сърцето ви и вашия глас. Можете да разговаряте с него колкото пъти искате дневно.Добави коментар