Плетени октоподчета за недоносените бебета в Русе

59
Плетени октоподчета за недоносените бебета в Русе

Изделията са изработени от доброволци, а жестът е част от световната кампания #octopusforpreemies

Плетени октоподчета, шапчици и терлички получи като дарение неонатологичното отделение на Университетската болница в Русе от фондацията „Нашите недоносени деца”, съобщават от лечебното заведение. Изделията са изработени от доброволци, а жестът е част от световната кампания #octopusforpreemies.

Идеята за плетените октоподи идва от Дания. Там са забелязали, че недоносените бебета, които имат до себе си такова изплетено животинче, се чувстват по-спокойни и сигурни. Обяснението е, че хващайки пипалата на октоподчетата, мъничетата най-вероятно смятат, че се намират в утробата на майка си и си играят с пъпната връв. От друга страна, по този начин се намалява възможността бебетата да издърпват сондите и тръбичките, които подпомагат тяхното лечение.

Шапчиците и терличките ще бъдат много полезни за запазването на телесната температура на преждевременно родените бебета, тъй като те се раждат с много ниска телесна маса и незряла терморегулация, обясняват от русенската болница, цитирани от вестник "Монитор". Неонатологичното отделение е едно от малкото в страната, които правят първи крачки в практикуването на кенгуру грижата.

Бебето се поставя на гърдите на майката и се затопля чрез контакта с кожата й. Шапчиците помагат да не се губи телесна топлина през главичката и по време на практикуване на кенгуру грижата.

Добави коментар