Пет милиона бебета ин витро

24
Пет милиона бебета ин витро

Всяка година се създават близо 350 000 бебета в епруветка

Близо пет милиона бебета са проплакали в света след 1978 г., когато се ражда Луиз Браун - "първото бебе в епруветка". Това показват данните, изнесени на конференция в Истанбул.

Според Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), близо 350 000 са бебетата, които се създават всяка година чрез оплождане ин витро, или 0,3% от 130-те милиона, които се раждат на планетата.

Цифрата от 5 милиона се базира на статистики за оплождането ин витро в света до 2008 г. и на прогнозни данни за следващите три години и половина, за които още не се разполага с информация, припомня БГНЕС.

Оплождането ин витро става извън тялото на жената, в лаборатория, откъдето е и названието "бебе в епруветка", дадено на децата, създадени по този начин. Асистираната репродукция, предизвикала остри дискусии в началото, се наложи и усъвършенства с течение на годините като ефикасно лечение за много безплодни двойки.

Според данните, огласени в Истанбул, всяка година се правят близо 1,5 милиона оплождания ин витро, от тях една трета в ЕвропаДобави коментар