Пестицидите вредят на плода

49
Пестицидите вредят на плода

Децата на бременните, консумирали пестициди, са с по-ниско IQ

Деца, изложени на пестициди преди раждането си, имат значително по-нисък коефициент на интелигентност на седемгодишна възраст, отколкото останалите си връстници, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира три изследвания, две от които са проведени в Ню Йорк, и едно - в селскостопанските райони на Калифорния. Те категорично доказват, че пренаталното въздействие на пестицидите значително засяга човешкия интелект, посочва profit.bg.

Учените от калифорнийския университет Бъркли установиха, че при зародиши, изложени на органофосфатни пестициди, при пораснало дете на седемгодишна възраст коефициентът му на интелигентност пада средно с 5.5 пункта.

"Това означава, че тези деца ще имат проблеми в учебния процес и за тях ще трябва да бъдат полагани допълнителни грижи", заяви ръководителката на изследването Бренда Ешкенази.

В Ню Йорк беше изучено въздействието на широко използвания пестицид chlorpyrifos, забранен за употреба в градските зони едва през 2001 г. Учените изследваха 265 жени, които били бременни преди забраната на препарата. И при тях бил констатиран снижен с няколко пункта коефициент на интелигентност на децата им на седемгодишна възраст.

След забраната от 2001 г., употребата на органофосфати в САЩ падна с 50 на сто, но използването им в селскостопанските зони все още е разрешено, припомня агенцията. Учените предупреждават, че трябва отблизо да се следят бременните жени в аграрните зони, защото техните деца са изложени на риск.Добави коментар