Пестицидите опасни за бебето

80
Пестицидите опасни за бебето

Дори и в минимални количества

Бременни жени, влезли в контакт дори и с малки количества от обичайно използваните пестициди, излагат децата си на трайни изменения в мозъка, водещи до забавяне на тяхното развитие, става ясно от американско изследване.

То разглежда влиянието на един от най-масово използваните пестициди в паркове и полета. Оказва се, че при досег на майките по време на бременността им до това химическо вещество се наблюдават сериозни аномалии при 20 от наблюдаваните деца между 5 и 11 години, сравнено с 20 деца, чиито майки са били излагани на действието на същия пестицид, но в много по-малки концентрации.

Това изследване показва, че пренаталния период е от ключово значение за плода в развитие, обяснява проф. Вирджиния Раух. При наблюденията са използвани ядрено-магнитен резонанс, при който се вижда, че някои зони от мозъка на детето са по-развити от нормалното, в резултат на действието на пестицида.

Необходими са още и по-дългосрочни изследвания, за да се определят дълготрайните ефекти от пестиците. Учените освен това да установили, че нивата на този химикал са спаднали, откакто САЩ са ограничили неговото използване.

Той все още е широко разпространен в селското стопанство, на терени за голф и др., посочва БГНЕС.Добави коментар