Пази детето от затлъстяване

116
Пази детето от затлъстяване

Профилактиката срещу него започва от бременността

Истинската профилактика на затлъстяването започва още от вътреутробното развитие на детето. Затова бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си по време на бременността с повече от 16 кг.

Това обясни председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания проф. Светослав Ханджиев, цитиран от dariknews.bg.

Той е организатор на IX Международен симпозиум по затлъстяване и съпътстващите го заболявания. Един от акцентите на симпозиума е детското затлъстяване.

Статистиката сочи, че България е на шесто място по затлъстяване и по наднормено тегло в Европа във възрастта от 11 до 17 години. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве една трета от първокласниците са с наднормено тегло, посочи проф. Ханджиев.

Наднормените килограми са бич, който засяга всички слоеве на населението и всички страни, не само развитите, но и развиващите се. Според проф. Ханджиев в целия свят човечеството е под угрозата на излишните килограми, които представляват голям медицински и социален проблем, тъй като се свързват със заболеваемостта от диабет тип 2 и ранната атеросклероза.Добави коментар