Пасивното пушене опасно за плода

185
Пасивното пушене опасно за плода

Неразреденият страничен дим съдържа много вредни химикали

Бременните, които работят или живеят с пушачи, са изложени на по-висок риск от раждане на по-малко дете, бебе с по-малка глава или мъртвороден плод.

Смята се, че пасивното пушене излага хората на около 1% от дима, вдишван от активните пушачи. Канадското изследване доказва, че дори пасивното пушене може да навреди на неродените деца.

"Тази информация е важна за жените, техните семейства и доставчиците на здравни услуги", заявява един от изследователите, цитиран от БГНЕС. "Неразреденият страничен пушек съдържа много вредни химикали и в по-голяма концентрация от цигарения дим, вдишан през филтър".

Провелите изследването отбелязват, че тези химикали може да навредят на плода по различни начини, например като ограничат кръвоснабдяването и увредят плацентата. След отчитане на рисковите фактори, пасивните пушачки са били изложени на три пъти по-голям риск от раждане на мъртво дете.

Димът води до 1 мъртвородено повече на всеки 117 жени, които са изложени на него. "Това е много", заявява Хамису Салиху, експерт по мъртвородените в университета на Южна Флорида в Тампа. "Сега можем да уведомим пациентите, че пасивното пушене означава, че може да загубят детето си".

Децата, чиито майки са били изложени на пасивно пушене, са тежали и 54 грама по-малко от останалите, а главите им са били с 0.24 см по-малки. Това може да предсказва проблеми с интелектуалното им развитие.Добави коментар