Първородните по-дебели

83
Първородните по-дебели

Те имат по-голяма инсулинова резистентност, което може да доведе до поредица от здравословни проблеми

Първородните деца е по-вероятно да напълнеят в напреднала възраст, отколкото техните по-малки братя и сестри, установи новозеландско проучване. Изследването е направено от учени в университета в Оукланд, Нова Зеландия.

В него са участвали няколко мъже на средна възраст, родени първи в семействата им и тежащи с около 7кг повече от братята и сестрите си. Резултатите показват, че първородните имат по-голяма инсулинова резистентност, което на свой ред може да доведе до поредица от здравословни проблеми.

"Първородните мъже са доста по-тежки и имат по-ниска чувствителност към инсулин. Вероятно заради това те са изложени на по-голям риск от метаболитни и сърдечносъдови заболявания", разказа д-р Уейн Кътфилд, ръководител на изследването, цитиран от БГНЕС.

Необходими са по-големи проучвания, за да може тази връзка да бъде напълно потвърдена, коментират изследователите. Има известни доказателства, че първото дете е по-застрашено от натрупвания на мазнини по тялото и нарушаване на метаболизма от ранна детска възраст до тийнейджърските години.Добави коментар