Първият контакт

115
Първият контакт

Кампания за неразделяне на детето от майката

Неправителствени организации се обявиха против разделянето на новородените от майките си в първите часове след раждането. "Докато се извършват рутинни дейности след ражденето - миене, мерене, поставяне на ваксини на бебето, бебето и майката се разделят за няколко часа, което нарушава правата на майката и бебето", каза на пресконференция Аглика Московска от сдружение "Родилница".

Световната здравна организация препоръчва бебетата да се дават на майките в рамките на 30 минути след раждането, а рутинните процедури да се отлагат за по-късно. Тези препоръки са подкрепени от множество медицински изследвания от последните 30 години.

В българските болници обаче стандартна практика е бебето да бъде отделно от майка си между 2 и 6 часа при нормално раждане и между 12-48 часа при цезарово сечение. Най-ощетени са майките, чиито деца са недоносени. Те биват допускани да го видят след няколко дни, понякога месеци.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето родителите имат право да не бъдат разделяни от детето си против тяхната воля. В допълнение, наредба от 1996 година на Министерство на здравеопазването определя, че единият от родителите на дете до 14 години има право да го придружава в болницата. Това включва и най-малките пациенти, недоносените бебета, чиито родители не биват допускани да придружат децата си.

Разделянето на бебе от майка е причина за увеличаване на нивото на адреналин у майката, повишаване на чувството за страх от неизвестното, докато незабавният контакт между тях води до отделяне на хормоните окситоцин, ендорфини и пролактин, което улеснява началото на кърменето.

"Най-доброто място на новороденото е в ръцете на майката", заяви Аглика Московска. Сдружението стартира кампания "Първи контакт - кампания за неразделяне на майката и бебето след раждането и по време на болничния престой", която е подкрепена от Български хелзинкски комитет, Сдружение “Естествено” и Асоциацията на българските дули.

Какви права имате в болницата по отношение на вашето дете

1. Имате право да НЕ бъдете разделяна от детето си против вашата воля. (Конвенция на ООН за правата на детето, чл.9 и чл. 24)

2. Имате право да придружавате в болница детето си докато не навърши 14 години. (Наредба 16 от 21 август 1996 на Министерство на здравеопазването, чл. 31, ал. 2)

3. Имате право ПРЕДВАРИТЕЛНО да получите информация за всяка медицинска интервенция, приложена на вашето дете. (Закон за здравето, чл.87, ал.4; чл.88 и чл.89)

4. Имате право да приемете или откажете всяка интервенция, предложена на вашето дете. (Закон за здравето, чл.90)

5. Имате право на информация и помощ по отношение на кърменето. (Конвенция на ООН за правата на детето, чл. 24, ал. 2, т.(д))

6. Имате право на повече от едно медицинско становище по отношение на поставена диагноза или лечение. (Закон за здравето, чл. 86, ал. 1, т. 4)

7. Имате право на достъп до цялата медицинска документация за вас и за вашето дете, както и на копия на всички медицински документи. (Закон за здравето, чл. 28б, ал. 1 и чл. 86, ал. 1, т. 13)

Тези права са ви гарантирани. Вътрешните правила на болницата не могат да изземат тези ваши права.

Последвайте ни и във Фейсбук.Добави коментар