Парацетамолът вреди на плодовитостта

289
Парацетамолът вреди на плодовитостта

Приемът на парацетамол по време на бременност може да предизвика и проблеми, свързани с развитието на нервната система на ембриона

Употребата на лекарства на основата на парацетамол може да доведе до нарушение на репродуктивните функции и проблеми с развитието на плода, сочат данни, публикувани в списание EBioMedicine.

Американски учени са провери изследване върху 455 доброволци над 18 г. Установено е, че при всички пациенти, употребяващи парацетамол, се наблюдава изтощение на половите хормони, еквивалентно на остаряване на организма в хормонално отношение на ниво 35 г.

Такава клинична картина може да доведе до дисфункция на плацентата и нарушение на половите функции. Освен това приемът на парацетамол по време на бременност може да предизвика и проблеми, свързани с развитието на нервната система на ембриона, предупреждава БГНЕС.

За момента тези факти са установени, но не е изследвана точната причинно-следствена връзка, което ще бъде направени в бъдещи клинични изследвания. Парацетамолът е широко разпространен аналгетик, който понижава температурата. Много често се използва без рецепта и без да е предписан от лекар. Честата му употреба също води до нежелани последствия за организма.

Добави коментар