Парацетамолът и бременността

145
Парацетамолът и бременността

Според учени приемът му води до понижаване на фертилността на следващите поколения

Лекарите не препоръчват на бременните жени да приемат лекарства, особено когато става дума за ранните седмици от бременността. Но не винаги разполагаме с народни средства, които могат да излекуват всяка болест.

Един от разрешените препарати в такива случаи е парацетамолът. Съветваме ви да го приемате с нужното внимание. Продължителният прием или неумерените дози парацетамол могат да доведат до намаляване на размерите на яйчниците или семенниците при бъдещите деца.

Това влече след себе си понижаване на фертилността и в някои случаи дори безплодие.

Учени от университета Единбург, Шотландия, проведоха експеримент, използвайки няколко поколения плъхове.

Според резултатите, публикувани в специализираното издание Scientific Reports, приемът на парацетамол и неговите производни по време на бременността на животните в рамките на седмица значително понижава плодовитостта на техните потомци.

Размерът на яйчниците при второто поколение плъхове е по-малък, а способността на яйцеклетките да бъдат оплодени също е понижена.

Ефектът се отразява и в следващото поколение.

При предишни изследвания същите учени установявато отрицателен ефект при потомството от мъжки пол.

Това се случва поради факта, че препаратите на основата на парацетамол потискат работата на простогландините - гормони, които отговарят за овулацията и раждането при жените, а също така са свързани с продължението на рода при мъжете, съобщава DailyMail.

Ричард Шарп, един от ръководителите на проекта, пояснява, че тъй като изследването е с плъхове то не може да говори категорично за въздействието на парацетамола при хората.

По думите му обаче рискът е висок, тъй като репродуктивните системи на хората и плъховете са изключително сходни.

"Сега ни предстои да узнаем какви изменения провокира аспиринът в организма на намиращия се в утробата на жената плод и какво се случва с репродуктивните органи на бъдещото дете", споделя Шарп.Добави коментар