Пълнолунието и раждането

555
Пълнолунието и раждането

Имат ли връзка, или това е отличен пример за мит

Недоказано поверие е, че пълнолунието влияе по особен начин на бременните жени.

За да докажат тази теория, учени от Япония решават да анализират не хора, а крави. Те вземат под внимание колко често се раждат телета, когато е налице пълнолуние.

Според списанието PLOS One изследователите са изучавали записи, преведени от фермер в една частна кравеферма в Хокайдо в продължение на цели 3 години. Той е бил нагърден със задачата да документира всяко едно раждане на теленца.

Оказало се, че броят на новородените действително се увеличава в периода на нарастване на Луната и достигане на фаза пълнолуние. След това броят на ражданията постепенно намалявал.

Особено ясно е изразена тази тенденция при кравите, които раждат не за първи път.

Засега учените не разполагат с нито едно научно потвърждение на своята теория, но планират да продължат да търсят факти, които да говорят за това. В името на успеха те ще започнат да изследват жени.

Припомняме, че преди време в Германия акушери се опитаха да проверят достоверността на този мит и в продължание на година съпоставяха фазите на луната и броя на новородените. И те обаче се сблъскаха с отсъствието на научни доказателства. При тях нарастване на броя на ражданията при пълнолуние не е отчетено.Добави коментар