Отпада изборът на екип?

92
Отпада изборът на екип?

За родилки и деца до 1 година

Парламентарната здравна комисия предлага за родилки и за деца до едногодишна възраст да няма избор на екип. Целта е да се намалят жалбите на пациенти, че са били пренебрегнати или зле обслужени, защото не са си платили.

Услугата избор на екип има таван - от 350 до 900 лв. Тя е регламентирана в наредба на здравното министерство. Според нея, никой няма право да принуждава пациента да избере екип, припомня bTV

Много от АГ болниците са сложили възможно най-високата цена на раждането при избор на екип от 800 лв. Причината, е че има лекари, които са отказвали да се включат в екип, защото, когато се разпределят парите, получават дребни суми.

Държавата отпуска по клиничната пътека за раждане около 440 лв. Парите би трябвало да покрият всички средства около събитието. Плащането за избор на екип възникна с идеята да се спре даването на пари под масата.Практиката обаче показва, че изборът в много случаи става принудителен. Затова решението е услугата да не важи за родилките и деца до едногодишна възраст. От ГЕРБ предлагат вариант: бъдещите майки доброволно да се осигуряват във фондове за престоя си в лечебно заведение.

„Т.е. отивайки с осигуровка за болничен престой в лечебното заведение, ти ще имаш право да си избереш стая и конкретни по-добри условия”, обясни Десислава Атанасова, председател на здравната комисия.

В ГЕРБ назряват и други предложения: услугата „избор на екип" да не се предлага в държавните и общинските болници, тъй като няма ясни правила.

Пациентските организации са съгласни с предложенията. Оттам казват, че такава практика няма в Европа. Отвъд нашите граници пациентът доплаща максимум 20% от лечението, а ние тук близо 60 на сто.„Екип се избира още преди да се влезе в болницата. Почти на всички пациенти това се предлага, като това не е точната дума, защото ако пациентът не се съгласи с това предложение, не получава адекватна помощ”, коментира Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Има лекари, които са съгласни да отпадне услугата „избор на екип”, ако се намери адекватен начин да се вдигнат заплатите на лекарите. Други признават, че не искат тази практика да отмине. Според ген. Стоян Тонев, началник на ВМА, избор на екип означава дискриминация, лоша система за медицина.

Д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на болница „Св. Ана", каза обаче, че това е личен избор на самия пациент, доверие и благодарност към съответния лекар.

И още една практика в големи европейски болници. Директорът на клиниката може да получи 10% от леглата за частно ползване, като плаща данък за тях.

Тъй като, както разбрахте, услугата „избор на екип” е част от наредба на здравното министерство. Така че, за да се промени ситуацията решението трябва да дойде от здравното министерство, общинските здравни заведения и съответния общински съвет.Коментари

Коментар: 1

Плащането би трябвало да е през всички тези години които плащаш здравни осигуровки, докато си млад както са родилките в повечето случаи рядко ползваш парите с които си се осигурявал, защото си здрав и би трябвало тези пари да се използват за това.Трябва да намерят начин да накарат всички да се осигуряват, за да може да има достатъчно пари, така всички които се осигуряваме плащаме втори път, а за тези които не са дали и един лев, пак не плащат нищо когато раждат.


  • 1

Добави коментар