Откриха причините за необяснимия стерилитет

73
Откриха причините за необяснимия стерилитет

В 25% от случаите на безплодие досега лекарите просто вдигаха рамене

Учени откриха на какво се дължат необяснимите досега случаи на стерилитет при жените. Въз основа на тяхното откритие е разработена технология, която много точно може да диагностицира тези случаи. Лекарите смятат, че с тези открития вече са способни да помогнат на повече жени в желанието им да имат дете.

До сега просто вдигаха рамене - в 25 процента от случаите, в които жени без видими проблеми отхвърлят дори ембриони с най-добри показатели. Проблемът, оказва се, е в лигавицата на матката. Тя е готова да приеме ембрион в точно определен период, наречен имплатационен прозорец - обясняват българските партньори на испанските изследователи.

При около една четвърт до една пета от случаите този имлатационен прозорец не се припокрива с очакванията и това води до липса на забременяване, обясняват гинеколозите. Все още не са наясно защо този прозорец се мести. Но пък се знае, че за да приеме оплодената яйцеклетка, е нужна работата на точно определени 134 гена. А дали те работят и кога, това вече е лесно да се установи.Благодарение на 10-годишен научен труд и опит е разработена методика, която дава възможност вече реално в клиничната практика да установяваме този прозорец. Той може да даде обяснение на стерилитета с неизяснен произход, казват гинеколозите.

Тестът се казва ЕРА. Абвеатура на метода, но също и като новата ера, в която навлизат репродуктивните технологии. А старите методи, като икси, например, могат да търпят само усъвършенстване. Като новият софтуеър, който подбира най-качествените сперматозоиди.

Компютърът пресява сперматозоидите по невидими за ембриолога показатели. Като, например, как е пакетирано ДНК. Хубавите обозначава с едно тикче. Неотдавна, обаче, попаднали на истински шампион. Изключително рядко се наблюдава такъв сперматозоид оценен с две зелени тикчета, означава, че по всички показатели на софтуера всичко му е ОК. Отличникът вече е оплодил яйцеклетката. И ако всичко мине добре, към албума на детето могат да приложат и тази изначална снимка.Добави коментар