Откриха гена на преждевременното раждане

201
Откриха гена на преждевременното раждане

...преждевременното раждане

Ген, свързан с преждевременното раждане, беше открит от американски и финландски учени. Изследователите се надяват, че проучването им, публикувано в PLoS Genetics, ще помогне за създаването на тест за жени, изложени на опасност от преждевременно раждане.

Международният екип от учени изследвал човешката еволюция в търсене на гени, свързани с преждевременното раждане. За разлика от другите примати и бозайници, хората имат сравнително широки глави и тесни родови пътища.

Учените от университета Вандербилт, Вашингтонския университет и университета в Хелзинки смятат, че вероятно е имало еволюционен натиск "за приспособяване и промяна на времето за раждане", за да се раждат по-малки бебета. Те изследвали ДНК и открили доказателства за "ускорена еволюция" - гени, които са мутирали повече при хората, отколкото при приматите.

Учените открили 150 такива гени. Следващата стъпка била да потърсят връзка с преждевременното раждане. На този етап изследователите сравнили тези 150 гени в 328 финландски майки, някои от които били родили преждевременно.

Силна връзка с преждевременното раждане била открита във вариантите на гена FSHR. "В идеалния случай бих искал да предсказвам кои жени са изложени на най-голяма опасност от преждевременно раждане и да мога да го предотвратявам. Това наистина ще окаже влияние върху смъртността при децата и дълготрайните усложнения от преждевременното раждане", заяви проф. Луис Муглия от педиатричния факултет на университета Вандербилт, цитирана от БГНЕС.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар