Отказват прегледи на бременни?

229
Отказват прегледи на бременни?

Дори здравнонеосигурените бъдещи майки имат право на безплатен преглед

Лекари от Пловдив масово отказват направления на бременни жени за задължителните месечни изследвания, съобщи Нова телевизия.

Някои доктори се оправдават с липсата на талони и препращат бъдещите майки към частни лаборатории. От районната каса обясниха, че това е незаконно и започват проверка.

Нина Аврамова е една от бременните жени, на които доктор Мая Михова е отказала да издаде направления за изследвания. В края на третия месец задължително трябва да й се направи кръвна картина, да се тества за васерман, хепатит и СПИН.

Лекарката я насочила към частна лаборатория, където изследванията щели да й струват 60 лева, въпреки че е здравноосигурена. Доктор Михова обясни, че върнала бременните, защото от Здравната каса й отпуснали малко направления, които изчерпала бързо.

От НЗОК категорично заявиха, че няма намаление на направленията за безплатните прегледи на бременните жени. От там поясниха още, че докторите нямат право да отказват прегледи на бременни, дори и те да са здравнонеосигурени.Добави коментар