Още в утробата

938
Още в утробата

Детето може да затлъстее

Истинската профилактика на затлъстяването започва още от вътреутробното развитие на детето. Затова бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си по време на бременността с повече от 16 килограма. Това обясни председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания проф. Светослав Ханджиев.

Наред с генетичните фактори, важна роля за наднорменото тегло при децата има нарастването на теглото на майката по време на бременността. При деца на родители с наднормено тегло има повишен риск от затлъстяване.„Това трябва да се знае от родителите още преди да се роди детето. Бременните не бива да наддават повече от 9 до 12, максимум 16 килограма. Иначе има риск от вътреутробно затлъстяване на децата” – коментира проф. Ханджиев.

Ако по време на вътреутробното развитие в плода се образуват голям брой мастни клетки, това може да обрече детето на доживотна „битка” с наднорменото тегло.В България се шири мисленето, че бременната трябва да яде за двама, а това не е така. Доказано е, че бъдещата майка не трябва да качва повече от 16 килограма, за да бъде здраво детето й и да не боледува от диабет след това.

Разбира се, през бременността не се препоръчват драстични диети - просто трябва да не се прекалява с храненето и да се внимава. Има и съобщения, че недоносените деца, които са се родили с ниско тегло, по-късно също страдат от наднормени килограми. Но така или иначе, броят на мастните клетки се формира във вътреутробното развитие на плода и по-нататък до пубертета. След половото съзряване тези клетки не се увеличават.

Затова едно затлъстяване, което е заложено в тези години до пубертета, много по-трудно се лекува след това. Ако една жена до 20-та си година е с нормално тегло, но има натрупани килограми след бременност или друго, след това по-лесно може да ги регулира, отколкото ако е със затлъстяване преди половото си съзряване.Това се дължи на броя на мастните клетки. Те са като сюнгер - ние ги изтискваме, но те са готови веднага да започнат да поемат калориите при преминаване на нормално хранене. Разбира се, това важи също така за момчетата и младите мъже.

Статистиката сочи, че България е на шесто място по затлъстяване и по наднормено тегло в Европа във възрастта от 11 до 17 години. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве, една трета от първокласниците са с наднормено тегло, посочи проф. Ханджиев.

Наднормените килограми са бич, който засяга всички слоеве на населението и всички страни, не само развитите, но и развиващите се. Според проф. Ханджиев, в целия свят човечеството е под угрозата на излишните килограми, които представляват голям медицински и социален проблем, тъй като се свързват със заболеваемостта от диабет тип 2 и ранната атеросклероза.Коментари

Коментар: 1
bebeta

mnooooooogo sa sladki


  • 1

Добави коментар