Още едно изгорено бебе

111
Още едно изгорено бебе

Малката Мирослава има огромен белег на крака си

Плевенската прокуратура разследва нов случай на изгорено бебе в частната клиника, в която изгаряния получи новородено от Павликени и впоследствие почина в „Пирогов”. Конкретният случай е отпреди 8 месеца, а детето е получило 2% изгаряния.

Росица Вълова ражда дъщеря си Мирослава със секцио на 11 март тази година. Бебето е доносено и здраво. Майката обаче вижда дъщеря си едва на следващия ден, „тъй като я преглежда лекар поради факта, че е леко парната по крачето с вода”. Лекарите носят детето, увито с пелена, и молят жената да не я развива.

Майката настоява да види раната на детето си. След уговорка, че изгарянето не е толкова страшно, лекарите й я показват. Оказва се обаче, че случаят е по-сложен.

Следват осем дни престой в клиниката и още два - ходене всеки ден за превръзки. Въпреки уверенията на лекарите, че всичко ще е наред, осем месеца след инцидента белегът е огромен. Росица Вълова решава да потърси правата си след скандал със завеждащия тогава неонатологично отделение д-р Ана Вълкова.Именно тя беше обвинена и дисциплинарно уволнена, след като още едно новородено получи 10% изгаряния в частната клиника в Плевен и почина в „Пирогов” няколко дни по-късно, припомня bTV.

Майката на Мирослава започва да търси правата си - подава жалба в прокуратурата през месец май. Получава отговор няколко месеца по-късно. Това е становище на регионалната здравна инспекция, че е направено проверка по случая и не е установено нарушение. На 4 октомври Росица подава нова жалба до Районна прокуратура в Плевен.

„Към настоящия момент преписката е изпратена на РЗИ на 23 октомври с едномесечен срок за извършване на допълнителна проверка. До края на месец ноември трябва да се върне и съответно колегата от Районна прокуратура Плевен да установи налице ли са достатъчно данни евентуално за извършено престъпление”, обясни говорителят на районното обвинение Рени Кирилова.

От клиниката отказаха коментар заради прокурорската проверка. Раната на Мирослава е от грейка с гореща вода, поставена до краката й. Според документите, дежурната акушерка решила да стопли бебето, но грейката дефектирала и горещата вода заляла новороденото.

Дали това е станало и с починалото в „Пирогов” бебе трябва да установи проверка на районната прокуратура. След инцидента срещу д-р Ана Вълкова е образувано досъдебно производство. Разследването трябва да приключи до два месеца. Междувременно здравната инспекция в Плевен е задължена на направи цялостна проверка на клиниката.Добави коментар