Осъдена за пропадане с асансьор

140
Осъдена за пропадане с асансьор

Осъдиха бременна, защото пропаднала с асансьор в Майчин дом

Една от бременните жени, която си счупи двата крака при пропадането на асансьор в "Майчин дом", е обявена за виновна за злополуката и осъдена да плати разноските по делото. Това е решил Софийският градски съд, съобщи bТВ.

Лидия пострада, когато тя и още 8 бременни жени влязоха в асансьор за шест и той пропадна. Потрошената Лидия съди болницата и сервизната фирма за нанесени щети, но съдът преценява, че жените на своя глава са се качили, по своя вина не са видели указателната табела за разрешеното тегло и сами са виновни за травмите си.

Лидия е била бременна в седмия месец, когато отива в "Майчин дом" с идеята да прецени дали да ражда там. "Посещението ми беше точно с тази цел - да ми продадат услугата "избор на екип”. Те услугата не можаха да ми продадат, но ми счупиха двата крака”, разказва жената.

Лидия е с още над 20 жени, които служителите на болницата разделят на групи по шест. Акушерка, която се представя като Пепи, с 35 години стаж, им посочва на кой асансьор да се качат. Но групите са две и в асансьора, заедно с Пепи, влизат девет бременни, акушерката и още поне двама души.

"Тя ни посочи асансьора, който не е за обикновения гражданин, и ние й се доверихме. Посочи ни с ръка. Това е доверие. Кой не вярва на човек в бяла престилка”, казва Лидия.За нея и другите бременни от асансьора следващите месеци минават на легло, с по два счупени крака. Междувременно се ражда и детето й, което тя не може да обгрижва.

"Вината за моите болки и страдания са всъщност хората, които са се качили преди мен и са ми попречили да видя табелката, че асансьорът е за 6 души. Казаха ми, ако искам да търся отговорност, да я търся от другите бременни жени. Също така ние сме нанесли щета на болницата в размер на 80 000 лева за това, че сме им счупили техния асансьор”, обяснява Лидия.

Асансьорът пропада, защото е за шест души. Потегля, въпреки претоварването, защото няма монтирано устройство, което да блокира машината в такава ситуация. Според наредбата за асансьорите, претоварващото устройство е задължително, но при условие, че асансьорът е произведен с него.

В този случай техническите експерти твърдят, че машината в "Майчин дом” си е била законна, без предпазен механизъм.Добави коментар