Оперират недоносени до 600 гр

84
Оперират недоносени до 600 гр

Това ще става със специална апаратура, която предстои да бъде внесена скоро

Недоносени деца до 600 грама ще бъдат оперирани до месеци в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Това ще става със специална апаратура, която предстои да бъде внесена скоро, съобщи завеждащият интензивното отделение в Клиниката по детска хирургия д-р Стефан Лазаров.

Техниката е от ново поколение, с нея работят водещи болници в света. Модерният анестезиологичен апарат изследва мозъчната дейност, следва реакциите на мозъка и нивото на мускулното отпускане по време на анестезия, както и дълбочината на самата анестезия.

С него може да се проследи още дихателният обем и честота, нивото на анестетиците, кръвното налягане, пулсът и няколко вида инвазивни налягания, както и телесната температура. Техните стойности са от изключителна важност по време на всяка една операция, посочва вестник "Монитор".

Операционният блок на Клиниката по детска хирургия в университетската болница е напълно обновен и открит. Реновирането на комплекса е на стойност 73 хил. лева, уточни изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джам-базов.

Комплексът вече разполага с нова медицинска газова система, която служи за централизирано подаване на кислород, вакуум и сгъстен въздух. Клиниката по детска хирургия е създаденa през 1952 г. Тя е една от първите в Източна Европа и първото в България специализирано детско хирургическо отделение.Добави коментар