Опашка за плодовитост

184
Опашка за плодовитост

Поясът на Дева Мария помага за зачеване

Опашка от жени, дълга един километър, се извива въпреки дъждовното време пред църква в руския град Санкт Петербург. Хиляди боголюбиви рускини прииждат още от изгрев слънце, за да видят Пояса на Дева Мария - донесена от Гърция православна реликва, за която се вярва, че засилва женската плодовитост, предаде АФП.

Съхраняван в един от атонските манастири, този пояс, носен според легендата от Богородица до края на земния й път, цери и различни тежки недъзи, уверява руската патриаршия.

Петдесет и петгодишната Галина Фролова е довела дъщеря си Наташа. "Искам внуци - заявява усмихната тя, - но има и нещо друго: това е уникална реликва, свещена за всички християни." Трийсетгодишните Света и Лена стоят пред храма на Казанската икона на Божията майка още от 6 ч. сутринта, но са стигнали едва до средата на опашката. "Това е голямо събитие, не можем да го изпуснем, още повече че реликвата помага главно на жените", обяснява една от приятелките. "За една жена семейството и децата са най-важното нещо и се надяваме да ги имаме един ден", добавя другата. Двете дори са си взели почивен ден, за да се поклонят пред Пояса на Дева Мария.

Пазен в забранения за жени манастир Ватопед в Света гора (Атон), той никога не е напускал Гърция. Руският премиер Владимир Путин, който афишира православната си вяра, откакто дойде на власт през 2000 г., лично посрещна в четвъртък реликвата на летището в Санкт Петербург.

След часове, прекарани на опашката, благочестивите жени влизат накрая в църквата, за да се прекръстят, да докоснат реликвата и секунди по-късно да отстъпят място на следващите. "Радвам се, вече съм спокойна - зная, че със сигурност ще ми се даде това, за което помолих Богородица", казва на излизане 37-годишната Анна Паташова и признава, че иска да има дете.

Русия преживява тежка демографска криза още от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Влошените условия за живот доведоха до нарастване на смъртността и до криза в раждаемостта.

Очакванията за продължителност на живота при мъжете са едва за 62 години според Световната здравна организация - по-специално заради злоупотреба с алкохол. Днес населението на Русия е близо 142,9 милиона души срещу 148,3 милиона преди 20 години. Официалната статистика предупреждава, че до 2031 г. то може да намалее на 127 милиона, отбелязва АФП.

До 23 ноември поясът ще бъде изложен в още 12 руски града - от Калининград на запад през Москва до Владивосток в Далечния изток. Реликвата ще бъде показвана и в някои центрове за подпомагане на бременни жени, за да ги разубеди да абортират, съобщи на сайта си руската патриаршия.

Не всички в Русия обаче споделят оживлението около нея, отбелязва агенцията. "За насърчаване на раждаемостта трябва да има стабилна страна, без корупция, а не религиозни реликви", подхвърлил пред църквата минувач, представил се като Павел от Петербург.Добави коментар