Опасен ли е алкохолът по време на бременност?

300
Опасен ли е алкохолът по време на бременност?

Помислете за бъдещето си дете преди да посегнете

Много жени докато са бременни се питат, какво ще стане ако изпия една чаша вино. Или няколко глътки бира? А една маргарита?

И все пак, добре ли е да пиете докато чакате дете?

Изследователите публикуват различни проучвания по тази тема. Наскоро стана ясно, че малкото количество не е вредно за плода или майката.

Въпреки тези констатации в САЩ, повечето лекари настояват, че бъдещата майка не трябва да пият. Авторите на изследването обаче подчертават, че липсват конкретни данни за вредата, но това не означава, че бременните жени трябва да се чувстват свободни да консумират алкохол.


Според Американския конгрес по акушерство и гинекология, алкохолът може да навреди на развиващия се плод - понякога да доведе до деформации на растежа, аномалии на лицето, нарушения на централната нервна система, нарушения на поведението и интелектуалното развитие. Той може да е причина и за ниско тегло при раждане или до преждевременно раждане.

Разбира се, това се отнася само до жени, които са консумирали редовно и в големи количества. За да се застраховат обаче, повечето лекари са категорични, че алкохолът трябва да бъде спрян, дори и преди зачеването. Ако много ви се пие, оставете го за момента, след като родите.

На подобно мнение е и Джоан МакКрау, клиничен специалист по психиатрия и пристрастяване. Той казва, че всяка жена, която е загрижена за здравето на детето си не трябва да посяга към чашата. "Непредсказуемо е, когато приемате химикал, преминаващ през тялото на развиващия се плод, той може да засегне всички видове системи: черен дроб, панкреас, бъбрек, сърце и мозък".

И все пак ако сте пили още преди да знаете, че сте бременна? Това се случва доста често и няма нищо страшно. До две седмици преди това няма защо да се притеснявате, защото кръвта и алкохолът в нея не повлияват на развиващия се ембрион.

Учени и лекари нямат категорично единно мнение за алкохола. Според някои до половин чаша вино няма да навреди, но за да сте сигурни в правилното развитие на детето ви, по – добре се въздържайте. Дори и да има повод, помислете дали си заслужава да жертвате здравето на бебето.Добави коментар