НЗОК: Плащаме за раждането

44
НЗОК: Плащаме за раждането

Не били връщани родилки заради клинична пътека

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изцяло плаща на болниците родилната помощ чрез клиничната пътека "Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение", съобщиха от касата. Това е и единствената клинична пътека, за която НЗОК плаща безусловно за всеки отчетен случай.

Чрез отделно предвидени средства НЗОК осигурява и акушерската помощ за всички здравнонеосигурени жени, съгласно Закона за здравето, добавиха от пресслужбата. В клиничната пътека са включени всички процедури и медикаменти, свързани с родоразрешението и периодите в него, а преценката как то да бъде извършено е само и единствено на лекарите.

По повод на изказани в медиите твърдения, че условията, заложени в клиничната пътека, са причина родилки да бъдат връщани от лечебните заведения, НЗОК уточнява, че тези твърдения са неоснователни и не може да са следствие на изискванията в клиничната пътека. Касата напомня, че всяко лечебно заведение е длъжно да осигурява спазването на правата на пациента.

За скандалния случай с починала родилка в Шейново може да четете тукДобави коментар