Няколко странни факта за бременността

340
Няколко странни факта за бременността

Най-дългата регистрирана бременност е продължала 375 дни

Деветте месеца в очакване на вашето бебче ще бъдат неповторими. За някои симптоми ще знаете от обща култура, за други никой не говори. Вижте някои странни факти, свързани с бременността, които може би не знаете, особено ако не сте била бременна до сега:

Може да сте бременна повече от година
Повечето бременности траят около 9 месеца. Ако преносите, лекарите най-вероятно ще вземат мерки да предизвикат раждането.
Ако те не се намесят, има вероятност (макар че това се случва рядко), бременността да продължи и година! Най-дългата бременност, която е официално регистрирана, е продължила 375 дни. Бебето не е било с необичайни размери - то е било малко над 3 кг.

Има голяма вероятност да ви шият
9 от 10 жени получават разкъсвания по време на раждане. При някои се налага само един-два шева, при други може има разкъсвания от вагината до ануса. Последният случай е по-рядък - появява се веднъж на 100 раждания.

Обонянието ви ще стане по-силно
По време на бременността ви обонянието ви ще бъде по-силно, както и вкусовите усещания, като цяло. Според учени това е така, за да може майката да усеща дори и малки количества токсини в храната, които не биха били опасни за голям човек, но биха били вредни за бебето. Цигареният дим, алкохолът и кафето стават особено дразнещи за много бременни жени.

Може да имате контракции и след раждането
Повечето жени ще чувстват контракции и няколко дни след раждането. Чрез тези мускулни крампи тялото се опитва да спре загубата на кръв.

Не е нужно да ядете за двама
Сигурно сте чували, че бременната трябва да яде за двама. Всъщност, изчислено е, че майката има нужда само от допълнителни 300 калории на ден.

Краката ви може да нараснат с един цял номер
Това се обяснява с увеличения натиск над стъпалата и разхлабените сухожилия в тялото.

Бащата също може да покаже симптоми на бременност
Учените са установили, че често мъжът също наддава на килограми и дори може да започне да получава сутрешно гадене заедно с майката. Това се нарича от психолозите Синдром на съпричастна бременност.

Вие наистина ще сияете
Много хора казват, че бременните жени „цъфтят“. Това наистина е така. Докато сте бременна, кръвта в тялото ви ще се увеличи с до 50%. Тази допълнителна кръв ще личи по много места на кожата ви, най-вече на бузите. Освен това, заради хормоните, потните ви жлези ще работят ускорено. Когато допълнителното количество кръв се комбинира със секрецията на потните жлези, наистина ще изглежда, че сияете.

А вие забелязали ли сте някакви странни симптоми по време на вашата бременност? Моля, споделете в коментарите!Добави коментар