Ново за следродилната депресия

287
Ново за следродилната депресия

И татковците страдали

Отдавна е известно, че майките често изпадат в депресия непосредствено сред раждането. По малко известен и рядко коментиран е фактът, че бащите на новородени бебета също могат да страдат от следродилна депресия. Американски учени са провели изследване, резултатите от което сочат, че 14% от майките в САЩ страдат от умерена или силно изразена следродилна депресия. За сравнение процентът на бащите с такива симптоми бил 10.

Проучването било направено сред над 5000 двойки с деца над 9 месечна възраст. Учените не са изненадани от процента на майките със следродилна депресия, но казват, че са изненадани от процента на това състояние при бащите и че рискът при тях е бил силно подценяван до момента.

Лекарите обясняват, че майките, които понасят тежко раждането и развиват депресивно разстройство след това, полагат по-малко грижи за децата си. Резултатите показват, че такива майки по-рядко или изобщо не кърмят бебетата си, не им говорят достатъчно и не играят с тях. Всичко това е причина за проблеми с общуването в детска и юношеска възраст.

Подобни са резултатите и при част от младите татковци. Те също отделят по-малко време за грижи и общуване с децата си и не оказват необходимата подкрепа на съпругите си.

Специалисти-психолози напомнят, че четенето на книжки, всекидневните игри и комуникацията с детето под каквато и да е форма имат изключително важно значение за психическото, емоционалното и дори физическото развитие на децата.

Своевременното откриване и правилното лечение на следродилната депресия, както при майките, така и при бащите, е важно и за родителите, и за техните деца, обясняват лекарите.

Депресивните симптоми се появяват в период от няколко дни до няколко месеца след раждането. При майките те се изразяват най-често с усещане за отпадналост, апатия, умора и безпричинна тъга. В първите седмици след появата на бебето жените са отдадени изцяло на грижи за него, тревожни са, избягват да общуват с околните, изпитват необосновано чувство за безпомощност или провал. При мъжете следродилната депресия се изразява в необичайна раздразнителност и дори агресивност.

Специалистите напомнят, че тези симптоми не трябва да се пренебрегват. Ако не се вземат необходимите мерки и не се потърси консултация със специалист, състоянието може да се задълбочи и да продължи до една година и повече.

Причините за депресивни следродилни състояния при жените се дължат най-вече на промени в хормоналните нива и стреса по време и след раждане. Лекарите уточняват, че при мъжете следродилната депресия е с друго естество. В повечето случаи е провокирана от усещането за обремененост, от притеснението че трябва да се грижат за дете, а някои се чувстват пренебрегнати от съпругите си.

Следродилната депресия е често срещан проблем, който, в повечето случаи, отшумява за 2-3 седмици. Ако това не се случи, или състоянието се задълбочи, консултацията с лекар е задължителна.

Още за следродилната депресия и причините за нея четете тукДобави коментар