Нормално ли е сутрешното гадене в третия триместър?

205
Нормално ли е сутрешното гадене в третия триместър?

Въпреки че не всички бъдещи майки ще го изпитат, сутрешното гадене е често срещан симптом за бременност

Въпреки че не всички бъдещи майки ще го изпитат, сутрешното гадене е често срещан симптом за бременност. Обикновено то е най – силно през първия триместър (още втората седмица след зачеването), въпреки че някои жени (около 20 на сто) съобщават за чувство на гадене и дискомфорт в стомаха, последвано от желание за повръщане, във втория триместър или дори преди самото раждане.

 Защо се появява и нормално ли е?

Сутрешното гадене в третия триместър е напълно нормална реакция и, въпреки името си, може да се появи по всяко време на деня. Тя може да бъде причинена от няколко фактора.

- Стомашните и стомашно-чревните мускули се отпускат, което причинява забавяне на храносмилането и принуждава храната да се върне по хранопровода

- Нарастващото тегло на бебето вътре в матката, което оказва натиск върху стомаха

- Колебания на хормоните (въпреки че това се случва най-вече през първия триместър)

- Колебания в кръвното налягане (особено ниско кръвно налягане)

Консумацията на трудносмилаеми храни (мазни, кисели или пикантни храни) или обилно хранене, също може да доведе до гадене, повръщане и рефлукс в по-късните етапи на бременността.

Трябва ли да се обърнем към лекар?

Като цяло гаденето в края на бременността не е за какво да се притеснявате. Ако то е особено силно обаче и нищо не ви помага, може да е индикация за прееклампсия - което определено е причина за безпокойство.

 Добави коментар