Невръстните майки с памперси

113
Невръстните майки с памперси

Вместо пари

Невръстните майки да получават детски надбавки под формата на памперси и дрехи вместо пари на ръка. Такава промяна в Закона за семейните помощи за деца предлагат от Министерството на труда и социалната политика. „Освен това непълнолетните майки ще получават пакет от социални услуги като семейно консултиране“, обясни началникът на дирекция „Социално включване” в министерството Елена Кременлиева при представяне на промените вчера.

По данни на ведомството в момента у нас има 5332 непълнолетни майки, 1351 от които са до 15-годишна възраст. Най-много невръстни родилки има в Сливен – 751, в Бургас те са 538, а в Пловдив – 510. Сега родителите на една част от тези момичета получават детски надбавки за дъщерите си, въпреки че самите те вече имат деца. От социалното министерство предлагат да се спрат помощите на родителите на невръстните майки.

Вижте още: Справедлив ли е размерът на майчинството?

„Тези момичета, които продължат да учат, могат да получават накуп сума, равна на детските надбавки в края на учебната година като стимул да продължат образованието си”, заяви социалният министър Ивайло Калфин. Заради зачестилите случаи на родители, чиято небрежност е довела до смърт на децата им, от екипа на Калфин искат по-строги наказания за недобросъвестните семейства.

Идеята е майките и бащите, които трайно не полагат грижи за децата си, да връщат всички детски надбавки и помощи, които са получили. Друга промяна, която социалното министерство предлага, цели затягане на контрола при отпускане на еднократна помощ за майките студентки. Сега жените получават 2880 лв. при записване в университет, без да се следи дали след това посещават лекциите, посочва вестник "Монитор".

През 2009 г. финансова подкрепа от държавата са получили близо 1600 жени, а през миналата година броят им е достигнал почти 7600. Това означава, че за последните 5 години отпуснатите помощи са се увеличили 5 пъти. „Предвиждаме помощта да се дава на два пъти – при записването във ВУЗ и след представяне на уверение, че е записала следващ семестър”, уточни Кременлиева. Ако предложенията на социалното министерство се приемат, новостите при отпускане на социални помощи ще влязат в сила от 1 юли.Добави коментар