Невероятното чудо кърма

382
Невероятното чудо кърма

Какво съдържа кърмата и как се променя с времето?

Кърмата е най-невероятната храна. Тя е едно от най-ценните неща, които само майката може да даде на детето си. Съдържа полиненаситени мастни киселини, белтъчини, въглехидрати, всички необходими витамини и минерали, защитни фактори, повече от 100 ензима и биоактивни субстанции. Освен че е уникална по състав, тя притежава свойството да се променя, в зависимост от хранителните нужди на детето.

В първите дни след раждането женският организъм произвежда коластра. Това е първично мляко, което се различава по състав от зрялата кърма. То е богато на белтъци и минерали - съдържащите се в коластрата са около десет пъти повече, отколкото в зрялата кърма. За да защити крехкия бебешки организъм от вирусите, в коластрата се съдържат още защитни имунни клетки и имуноглобулини.След 15-тия ден от кърменето бебето вече поема зряла кърма. Заради увеличаването на обема млякото се разрежда и става по-бистро и течно. То съдържа въглехидрати, холестерол, лактоза, захари и витамини, както и белтъци и минерали.

Съставът на майчиното мляко се променя и в зависимост от етапа на кърмене. В началото бебето засуква по-водна кърма, за да утоли жаждата си. След това тя става по-богата на мазнини, за да задоволи и глада му.

Ето и в какви количества се съдържат в кърмата основните вещества:
11-12 гр/л белтъчини
35 гр/л мазнини
72 гр/л въглехидрати
2 гр/л соли
87% вода

10 интересни факта за кърматаДобави коментар