Нервните сривове, които ти предстоят

408
Нервните сривове, които ти предстоят

И как да ги преодолееш

Бебето съвсем скоро ще се роди или пък вече сте се прибрали у дома и то спи необезспокоявано в креватчето си. Радостта е голяма. Суетнята от всички страни – приятна. Вниманието от страна на партньора – голямо. Всички те обаче постепенно утихват донякъде, за да направят малко място и на предстоящите нервни сривове.

В известни моменти майката остава насаме, има време да помисли и да се погрижи за себе си. Дните се редят – чистене, пране, гладене, готвене, кърмене и т.н. Рутината започва да се натрапва. Трудните първи месеци и на пръв поглед невидимите резултати водят до депресии и нервни сривове.

Най-вече страдат тези майки, които до раждането на бебето са водили активен начин на живот. На тях им се искат буквално да избягат някъде, където няма да им се налага да сменят поредния памперс. Как да решите проблема с нервните сривове?

Първо, детето не е пречка. Проблемът е в умората, мокрите пелени и виковете на детето през нощта. Помнете, че за вашите бездетни приятели малкото бебоче у вас е мила играчка. Не се възпирайте да ги каните на гости. Те ще се радват да обгрижват детето, а и да ви видят все пак. Докато детето е в чужди ръце, починете си малко, вдишайте дълбоко въздух!

Има майки, които попадат в порочния капан да смятат, че те трябва да свършат всичко. „Не се прави така. Сама трябва да гледам детето!”. Ако вашите близки ви чуят да го казвате на глас поне няколко пъти, ще се притеснят за вас. Не отказвайте помощ, няколко часа без вас не са проблем за детето и не ви правят лоша майка. Напротив, това е повод да отвлечете вниманието си от детето и да се погрижите за самата себе си.

Рисковете от бързото отслабване след раждане

Второ, няма време за любимите ви занимания. Много неопитни майки, които все още не са привикнали с изпълняването на новата роля, смятат, че детето просто не им дава никакво време за реализация. Ако обичате да шиете или пък да рисувате, това прекрасно занимание ще ви позволи да ушиете нещо на детето или пък да му нарисувате нещо.Трето, край на кариерата. В този момент цялото ви семейство разчита на съпруга и това може да се отрази върху финансовите ви възможности. Ако имате компютър и достъп до Интернет, опитайте се да си намерите почасова работа, която да вършите в удобно за вас време и от дома. Друг вариант е да започнете собствен бизнес – вие определяте правилата и натоварването.

Четвърто, сънят е важен за бебето, но и за вас. Разбира се, през първите месеци след раждането на детето пълноценният сън за вас е мечта, но е позволено понякога да го взимате в леглото при вас, за да увеличите нощния си сън. Ако можете, спете и през деня, когато бебето ви също спи. Пълноценният сън ще ви дари със самочувствие, сили и настроение да продължите все така бодро и позитивно напред!

Всяка година интервю


Понякога нервните кризи застигат майките, които прекалено много се грижат за децата. Опитайте се да научите детето си на самостоятелност. Постоянните капризи, невъзможността да го оставите за пет минути само в стаята или пък разхвърлянето на играчките и храната са моменти, които могат да изкарат от кожата всяка майка. Постарайте се да намерите начин, благодарение на който да успокоявате нервите си. Например, вечер си почивайте от детето. Възложете грижите на таткото и излезте на разходка.

И последно, не забравяйте, че родителите са двама. Вие сте постоянно у дома с детето, уморявате се, но се уморява й съпругът ви, който по цял ден е на работа. Отнесете се с разбиране и към неговото положение. Изслушвайте го. Такова поведение ще провокира ответен отговор на грижовност.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар