Недоносените деца

121
Недоносените деца

7 000 се раждат годишно у нас

По данните от Асоциацията по неонатология близо седем хиляди недоносени деца се раждат всяка година в България, което е почти 10 на сто от всички новородени, съобщи Нина Николова, председател на новоучредената фондация „Нашите недоносени деца“.

Най-тревожна е статистиката в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната - 20 на сто, заяви на пресконференция д-р Радка Масларска, началник на отделението „Неонатология“ в болница „Токуда“.

Почти в 100 процента от случаите недоносените деца имат някакъв здравословен проблем, като след раждането си те остават за наблюдение в болницата до 90 дни. Според д-р Масларска държавата трябва да увеличи финансирането на наблюдението и на лечението на тези деца. Те се нуждаят от високоспециализирани изследвания, грижи, двигателна рехабилитация и много прегледи при лекари специалисти, каза тя.Скоро от Асоциацията на неонатолозите ще представят единно становище, в което ще настояват недоносените деца да бъдат консултирани и наблюдавани от неонатолог до 5 години след раждането им, а не както досега - от личния лекар, каза неонатологът в АГ-болница „Шейново“ д-р Валентина Гергинова. Тя се аргументира с това, че преждевременно родените деца често изостават в растежа си, а личните лекари не проследяват адекватно състоянието им.

Статистиката

В света над 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 милион бебета умират всяка година поради усложнения в следствие на преждевременно раждане. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под един килограм. Грижата за най-малките и крехки пациенти в световен мащаб възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лева на ден.Добави коментар